İHH'dan Doğu Afrika Ve Yemen İçin Acil Yardım Çağrısı

İHH İnsani Yardım Vakfı, kuraklığa bağlı kıtlık yaşanan Somali ve Güney Sudan ile çatışmaların yaşandığı Yemen'e acil yardım çağrısında bulundu.

İHH İnsani Yardım Vakfı, Somali, Güney Sudan ve Yemen’de yaşanan kuraklık ve çatışmalar nedeniyle acil yardım çağrısı yaptı.

İHH’dan yapılan açıklamada, hayırseverlerin destekleriyle kuraklık ve çatışmaların yaşandığı bölgelerdeki çalışmalara hız verildiği bildirildi.

Yağışların azalmasıyla Somali, Nijerya, Etiyopya, Sudan, Güney Sudan ve Kenya'nın son 30 yılın en ciddi kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtilen açıklamada, özellikle Somali, Etiyopya ve Kenya’da on binlerce hayvanın telef olduğu ve binlerce hektar tarım arazisinin kuruduğu anlatıldı.

Somali’de yaşanan kuraklığın nüfusun yaklaşık yüzde 55’ine tekabül eden 6,2 milyon kişiyi etkilediğine işaret edilen açıklamada, '1,1 milyon kişi yerlerinden göç ederek, başkent Mogadişu yakınlarındaki kamp alanlarına ulaştı. 950 bin çocuk, bu kuraklıktan etkilendi ve binlercesinde ölüm vakasına yol açabilecek kuvvetli ishal ve yüksek ateş hastalıkları baş gösterdi. Güney Sudan’da da olan kuraklık tehlikesi, bölgedeki örgütlerin güç denemeleri yüzünden diğer ülkelere nazaran şiddetini daha da artırdı. Dünya Gıda Programı’nın hazırladığı rapora göre, Güney Sudan nüfusunun yarısına tekabül eden 5,5 milyonu gıda ve suya ulaşamıyor. Ayrıca 100 bin insan da ölüm tehlikesi ile karşı karşıya.' ifadelerine yer verildi.

Yemen’de 2015 yılı mart ayında başlayan iç savaş ve çatışmalara değinilen açıklamada, ülkede 18,8 milyon insanın yardıma muhtaç durumda olduğu belirtildi.

- İHH ekipleri bölgede

İHH’nın Somali ve Yemen ofislerinin bölgedeki çalışmalarına hız verdiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Güney Sudan’a ulaşan İHH ekipleri, bölgede kriz tespiti ve yardım çalışmaları yürütmeye başladı. İHH, ayrıca acil yardımlar kapsamında, 2017 yılı içerisinde şu ana kadar Somali’de 5 bin aileye, Güney Sudan’da bin aileye ve Yemen’de 5 bin 500 aileye kumanya yardımında bulundu.'

İHH, ilk etapta acil olarak Somali, Güney Sudan ve Yemen’de 50 binden fazla insana yardım ulaştırmak için hayırseverleri bağışta bulunmaya davet etti.
Kaynak: AA