ANALİZ- FETÖ'nün Taktiği Her Yerde Aynı

Türkiye'de kanlı darbe teşebbüsünde bulunan FETÖ mensupları, yıllardır bulundukları ülkelerde halkın dini duygularını istismar ederek mevkilerini güçlendirmenin yollarını aradı Balkan ülkelerinde de faaliyette bulunan örgüt üyeleri, 2000'li yılların başında geldikleri Kosova'da farklı gruplara ayırdıkları halktan, konumu ve gelir durumuna göre kurban parası, zekat, fitre ve 'himmet' topladı Din istismarıyla para toplayan örgüt, ülkede yasak olmamasına karşın başörtüsüyle eğitim almak isteyen öğrencileri ise kontrolündeki okullara kabul etmedi.

Yıllardır bulundukları ülkelerde halkın dini duygularını istismar ederek mevkilerini güçlendirmenin yollarını arayan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensupları, Kosova'da halkı farklı gruplara ayırıp konumu ve gelir durumuna göre kurban parası, zekat, fitre ve 'himmet' toplayarak büyük gelir sağladı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 2000'li yılların başında Kosova'da faaliyete başlayan FETÖ, eğitim kurumları ve bir vakıf aracılığıyla Prizren, Yakova, Liplan ve başkent Priştine'de kreş, ilköğretim okulu ve lise işletiyor. Bu okulların bazılarının bünyesinde kız ve erkek öğrenci yurtları da bulunuyor. Ayrıca ülkede FETÖ'ye yakınlığıyla bilinen birçok firma yer alıyor.

Türkiye'de 15 Temmuz'da kanlı bir darbe girişiminde bulunan FETÖ, diğer ülkelerde olduğu gibi Kosova'daki faaliyetlerine, halkın dini duygularını istismar ederek maddi kazanç sağlama hedefiyle başladı.

Özellikle İslami bazı unsurları kullanarak çıkar sağlamanın yollarını arayan FETÖ mensupları, halkı mevkisi ve gelir durumuna göre gruplara ayırarak 'ev sohbetleri' yaptı.

Haftayı 'öğretmenler', 'serbest meslek sahipleri' 'küçük esnaf', 'iş adamı' gibi gruplandırdıkları kişilere yönelik sohbet günlerine bölen örgüt üyeleri, evlerde bir araya getirdiği bu kişilerden kurban parası, zekat, fitre ve 'himmet' topladı. Kişilere 'borçlu' muamelesi yapan örgüt üyeleri, gelir durumuna göre vatandaşlar adına liste oluşturarak 'himmet' parasını her ay düzenli toplamaya çalıştı.

- Başörtüsüne yasak

Dini değerler üzerinden söylem geliştirmelerine karşın FETÖ'ye yakınlığıyla bilinen okullar, ülkede yasak olmamasına rağmen 'başörtüsü ile eğitim'e karşı çıktı. Özellikle lise çağındaki çocuğunun başörtüsüyle eğitim hayatına devam edeceğini belirtmesi üzerine söz konusu okulların yönetimlerine başvuran veliler, olumsuz cevap aldılar. Başörtüsü ile okumak isteyen öğrenciler ya okullara kaydedilmediler ya da okuldan atıldılar.

Öte yandan ülkede sıkıntı yaşamamak için de çeşitli yöntemlere başvuran FETÖ mensupları, Kosovalı üst düzey siyasetçiler ve bürokratlar ile zengin insanların çocuklarını burslu ya da düşük ücretlerle kontrolleri altındaki okullara kaydettiler. Böylece devletin belli aralıklarla gerçekleştirdiği denetimlerden sorunsuz geçmeyi başardılar.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından özellikle Türkçe konuşan kesimin FETÖ ile irtibatlı okullardan öğrencilerini aldığı, iş yerlerine boykot uyguladığı Kosova'da, FETÖ'nün tüm faaliyetlerinin engellenmesi için adım atılması bekleniyor.

Türkiye'nin büyükelçilik ve Türk kurumları aracılığıyla darbe girişimini ve FETÖ'yü halka ve yetkililere anlatmaya çalıştığı Kosova'da, devletin bir an önce harekete geçmesinin örgütün ülkedeki varlığını sona erdireceği belirtiliyor.
Kaynak: AA