Anadolu Üniversitesi Seramik Bölümü Öğrencileri UNICERA'da

Uluslararası Seramik Banyo Mutfak Fuarı (UNICERA), 8 Mart Çarşamba günü İstanbul CNR Expo Yeşilköy’de kapılarını ziyaretçilerine açtı. Dört kıtadan 15 bini yabancı, 100 bin profesyonel ziyaretçi hedefi ile kapılarını açan fuarda, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü son sınıf öğrencilerinin eserleri de görücüye çıktı. Endüstriyel seramik dekorları dersi kapsamında, son sınıf öğrencilerinin uzun bir araştırma ve çalışma sürecinin ardından üretmiş oldukları projelerin de sergilendiği fuar, 8-12 Mart tarihleri arasında ziyaretçilerini ağırlıyor.

Anadolu Üniversitesi Seramik Bölümü Öğrencileri UNICERA'da


Üniversite ile sektör UNICERA’da buluştu

UNICERA’ya öğrencileriyle birlikte katılım gösteren Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Sıdıka Sibel Sevim, fuara ilişkin görüşlerini şu şekilde aktardı: “Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü son sınıf öğrencilerinin endüstriyel seramik dekorları dersi kapsamında yaklaşık bir dönem boyunca yapmış oldukları tasarımları fuarımızda sergiliyoruz. Aslında üniversite eğitimini sektör ile buluşturmayı hedefledik. Eğitimin sadece üniversitelerin içerisinde kalmasını değil, tasarımlar aracılığıyla sektöre taşınmasını hedefliyoruz. Öğrencilerimizin, mezuniyetleri öncesinde bu tarz etkinliklerde kendilerini değerlendirebilmelerini ve tasarımlarını görebilmelerini önemsiyoruz.”

UNICERA, öğrencilere sektörün kapılarını açıyor

Fuarda değerlendirme ve analizler yaptıklarını da kaydeden Prof. Dr. Sevim, tasarım süreçlerine ilişkin olarak ise şu bilgileri verdi:

“Tasarımları oluştururken öncelikle konu seçiminde öğrencileri serbest bırakıyoruz. Ancak bunu yaparken son dönemin moda tasarımlarını takip etmelerini istiyoruz. Tasarımın, dünyada ve ülkemizde hangi noktaya geldiğiyle ilgili olarak da değerlendirmelerde bulunup, analizler yapıyoruz. Daha sonra bu süreci içselleştirip geliştirdikten sonra öğrencilerimiz kendi tasarımlarını oluşturuyorlar. Bu tasarımları oluştururken sektörün dinamiklerini de göz önünde bulunduruyorlar. Bunun yanında sektörde uygulanan teknikler, sektörün geldiği nokta ve tasarım boyutları gibi kriterler de öğrenciler tarafından yakından takip ediliyor. Bütün bunların yanında UNICERA, öğrencilerin mezuniyetleri sonrasında kolay iş olanağı bulabilmeleri için önem taşıyor.”

Fuardaki tasarımların neredeyse tamamının yurt dışından ithal edildiğine değinen Sevim, Türk tasarımlarının da bu fuar sayesinde nereye geldiğini göstermeyi hedeflediklerini belirtti ve ekledi:

“Üniversitelerden de artık tasarımların alınabileceğini ve bu tasarımların sektör bazında değerlendirilebileceğini düşünüyoruz. Ayrıca, tasarım bağımlılığının yurt dışına bağlı kalmaması gerektiğini ve işbirliği çerçevesinde çok daha iyi noktalara gidebileceğini göstermek istiyoruz. Bu anlamda fuarların çok doğru bir platform olduğunu düşünüyorum.”

“Dünya sektörü burada toplanıyor”

Anadolu Üniversitesi öğretim elemanlarından Arş. Gör. Nesrin Yeşilmen ise katıldıkları fuarın kendilerinden çok öğrenciler için itici bir güç olduğuna dikkat çekerek, “Öğrencilerimiz, özellikle geçtiğimiz dönem büyük bir istekle çalıştılar. Çünkü burada büyük bir sektör var ve dünya sektörü burada toplanıyor. Öğrenciler de bu sayede burada kendi çalışmalarını sergileme fırsatını yakalayacaklar” dedi.

Fuara hazırlık süreci hakkında da bilgi veren Yeşilmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çok verimli, hızlı ve üretken bir 3 ay geçirdik. Bu çalışmalar aslında geçen dönem tasarlandı ve bu dönem için hazırlandı. Bütün senemizi neredeyse bu fuara ayırdık. Aslında UNICERA’da, kültürel motifler ile yaratıcı fikirlerin harmanlandığı bir sergi görüyorsunuz. Bu yönüyle UNICERA, öğrencilerimize çok şey katacak. Mesela; hâlâ stajını yapmamış öğrencilerimiz var ve burada sektörde çalışanlarla birebir iletişime geçerek kendi gelecekleriyle ilgili ilk adımlarını atma olanağı yakalayabilecekler.”

Öğrenciler, sektörle buluşmaktan memnun

Fuarda tasarımını sergileyen Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerden Mehmet Üzüm, fuarın kendileri için önemli olduğunu belirterek şunları söyledi:

“UNICERA, yaptığımız işleri kıyaslayabilmemiz ve farklı piyasaları görebilmemiz açısından büyük bir olanak sağladı. Bu yönüyle fuarda yer almak bizim için avantaj. Büyük şirketleri ya da tasarımcıları yakından görebilmemiz için de bir fırsat. Çünkü her zaman böyle bir olanağa sahip olamıyoruz.”

Bir diğer Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencisi Ege Başak Erel ise fuara ilişkin olarak, “Herkes, kendisiyle özdeşleştirdiği konuları seçti. Mesela, ben yaşadığım yer dolayısıyla Pamukkale travertenlerinden esinlenerek bir çalışma yaptım. Diğer arkadaşlarım da kendi yörelerinin özelliklerini taşıyan eserler ortaya çıkardı. Bu sayede birbirimizi yönlendirerek güzel çalışmalar ortaya çıkartırken, hocalarımızın da bizlere çok katkısı oldu. Ayrıca bu tasarımların sektörde nerede kaldığını ve müşterilerin bu tasarımlara ne gibi tepkiler verebileceğini de deneyimleme şansımız olacak” diye konuştu.

Son olarak Anadolu Üniversitesi adına fuarda yer alan bir diğer öğrenci Sefa Bağlar ise alanlarıyla ilgili derinlemesine çalışmalar gerçekleştirdiklerine değinerek görüşlerini şu şekilde ifade etti: “Dersimizi seçtiğimizde ilk olarak sektör araştırması yaptık ve dönemin moda tasarımlarını araştırdık. Ortaya çıkan sonuçları da kendi ilgi alanlarımızla birleştirerek dekor, fon ve yer karoları üzerinde çalıştık. Ayrıca böyle bir organizasyona katılıp sektörle buluşarak da nerede olduğumuzu keşfetmeye çalışıyoruz. Bu yüzden bizler için fuar çok önemli.”
Kaynak: İHA