Sanatçı Kadınlar İşçi Olup 'Sen De Beni Anla' Mesajı Verdi

Adana’da tanınmış oyuncu Yeliz Doğramacılar Arman, ses sanatçısı Betül Köse Haydın ve balerin Didem Köse, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde farkındalık oluşturmak için erkeklerin yaptığı zor meslekleri icra ederken "3 Kadın 3 Portre" projesi kapsamında objektif karşısına geçti ve "Ben seni anlıyorum sen de beni anla" mesajı verdi. Proje kapsamında çekilen fotoğraflar yarın sergilenecek. Düzenlenecek müzik dinletisinden sağlanacak gelir ise ihtiyaç sahibi kadınlara bağışlanacak.

Sanatçı Kadınlar İşçi Olup 'Sen De Beni Anla' Mesajı Verdi
Özel bir hastanede Uluslararası İlişkiler Müdürü Gamze Bağırsakçı’nın girişimiyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde farkındalık oluşturmak için "Ben seni anlıyorum sen de beni anla" projesi başlatıldı.

Grup Mega Solisti Orçun Utlu, Paşalimanı Bistro & Lounge İşletmesinin sahibi Özgür Çerçi ve Hatice Çelik’in de destek verdiği projede fotoğrafçı olarak Museproject’ten Muteber Özden ile Sezin Eser yer aldı.

Objektif karşısına geçen oyuncu Yeliz Doğramacılar Arman demiryolu işçiliği, Pandora Band solisti Betül Köse Haydın oto tamirciliği, balerin Didem Bekiroğlu ise marangozluk yaparak ter döktü.

Solist Betül Köse, projenin kadın-erkek eşitsizliğine vurgu yapmayı amaçladığını belirterek, "Bu işleri beceremeyeceği algısı var ama gerçekte de bir otomobil bana verilse tamir edebileceğimi düşünüyorum. Fırsat sunulursa kadınların da her türlü işi yapabileceğine dikkat çekmek asıl amaç. Aslında bir şarkıcıyım ama bu benim tercih ettiğim meslekti. Bunun ötesinde eğer araba tamir etmeyi öğretecek olsalardı ya da öğrenmek isteseydim bunu en iyi şekilde yapabileceğimden eminim. Diğer arkadaşlarımın da canlandırdıkları mesleği en iyi şekilde yapabileceklerine eminim. Sonuçta çocuk doğuran, bütün bir evin sorumluluğunu dışarıda çalışmasa bile üstlenen canlılar olarak bize destek olunmuyorsa bile köstek de olunmasın diyebiliriz" ifadelerini kullandı.

Balerin Didem Bekiroğlu da bu tarz projelere bütün sanatçıların dahil olması gerektiğine dikkat çekti. Kas gücüyle yapılan zor meslekleri icra ederek bu projede erkekleri anlamaya çalıştıklarını anlatan Bekiroğlu, "Ama benim de mesleğim kas gücüyle yapılıyor ve çoğu zaman sakatlanıyoruz. Sürekli üretmek zorunda olduğum bir meslek sahibiyim ve sürekli beynimde doğum sancılarım oluyor. Sık sakatlanmalar ve baş ağrıları çekebiliyoruz ama bu bizim ne huzursuzluk sebebimiz ne de fiziksel ve duygusal şiddetimize sebep olmuyor. Her yıl yüzlerce kız çocuğu yetiştiriyorum. Benim de bir kız çocuğum var. Pamuklara sarmalayarak büyütüyoruz. Ufacık bir sıkıntı yaşasın istemiyoruz. İstiyoruz ki bunların zaten gelecekte okul, iş gibi sıkıntıları olacağını biliyoruz. İstiyoruz ki hayatları huzurlu olsun. Onların gözüne bakınca gelecek kaygısı çekmek istemiyorum" şeklinde konuştu.

Oyuncu Yeliz Doğramacılar Arman da objektif karşısına geçtiğinde rol yapmadığını ve gerçekten bir demir yolu işçisini anlamaya çalıştığını dile getirdi. Proje sayesinde tüm erkek emekçileri anladığını ancak erkeklerin de kadınları anlamasını beklediğini vurgulayan Arman, şöyle konuştu:

"Kadın her zaman hem aklını hem kas gücünü kullanarak hayata tutunabiliyor. Erkek sadece çalışıyor aslında ama kadın çalıştıktan sonra aynı akşam geliyor evini yönetiyor, çocuğunu yönetebiliyor ve 3 işi bir arada yapabiliyor. Erkek sadece çalışıp akşam gelip yemek yeyip televizyon izleyebiliyor. Kadının çalışması hala devam ediyor. Dolayısıyla kadın daha verici daha üretken."

Projenin üreticisi Gamze Bağırsakçı ise projeye ilişkin, "Erkeklerin evet stresli ve yoğun iş grupları var ancak bunun bazen eve de şiddet içerikli yansıdığını biliyoruz. Burada onların da halinden anlayıp, onların da ne şekilde hissettiğini fark edip ’biz de aynı şartlarda kötü hissediyoruz, bize de yardımcı olun’ mesajı verildi" değerlendirmesinde bulundu.

Fotoğrafçılar Sezen Ezer ve Muteber Özden de 8 Mart Çarşamba günü Paşalimanı Bistro & Lounge’da oluşturulacak sergide 21 kare fotoğrafın yer alacağını belirtti.

Sergiye Betül Köse Haydın ile birlikte müzik dinletisiyle destek verecek Grup Mega Solisti Orçun Utlu da projeye ilişkin "Modeller, erkeklerin kas gücüyle yaptığı işlerde rol model olarak yer aldı ve öncelikli olarak erkekleri anlamaya çalıştı. Onlar erkekleri anladı ve ’evet ben seni alıyorum sen de beni anla’ dedi" yorumunda bulundu.

Yeliz Doğramacılar Arman, Didem Bekiroğlu ve Betül Köse Haydın’ın "3 Kadın 3 Portre; Ben seni anlıyorum sen de beni anla" sergisi 8 Mart Çarşamba akşamı 19:30’da Paşalimanı Bistro & Lounge’da düzenlenecek ve geliri ihtiyaç sahibi kadınlara harcanacak.
Kaynak: İHA