STEP Tanıtım Toplantısı

Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin Avrupa Birliği Horizon 2020 Araştırma ve İnovasyon Programları kapsamında proje ortağı olduğu "Gençlerin Çevre Sorunlarına Toplumsal ve Politik Katılım Platformu (STEP) tanıtım toplantısı yapıldı.

STEP Tanıtım Toplantısı
Hatay Büyükşehir Belediyesi Doç. Dr. Lütfü Savaş, Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda, Avrupa Birliği sürecindeki çalışmalar kapsamında STEP’e ev sahipliği yapan Hatay’ın gelişimini gençler ile sağlayarak, bilgiyi üreten ve kullanan gelecek nesiller yetiştirmek istediklerini belirtti.

Savaş, “Dünya artık güzel şeyleri, bilgiyi konuşuyor. Biz çoğunluk olarak da bilgiyi kullanıyoruz. Üretim merkezi anlamında Türkiye geçmişten günümüze uzun yol kat etti. Bizim gelecekteki amacımız gençlerimiz, hem üretilmiş bilgiyi kullansınlar hemde bu bilgiyi kendilerine üretebilsinler. Yaptığımız çalışmalar ile gençlerin yolunu açıyor, üretebilecekleri bir ortam hazırlıyoruz. Dünyanın bilgisayar teknolojisini, nano teknolojisini, robotik üretimi ve dünyanın dört bir yanı ağla döşenmiş kişiye özel üretimi aynı zamanda dördüncü sanayi devriminin konuşulduğu ortamda ülkemiz ve şehrimiz adına yapılacak çok şey olduğunu bilerek hareket etmeliyiz. Dünyayı okuyabilir, bilgiye ulaşabilirsiniz. Özellikle bilgiyi gençlerimiz üretebilir, kendi içinizde tartışıp doğruya ulaşabilirsiniz. Hatay’ımız farklı din ve mezheplerle gökkuşağı misali özel bir şehir. Bizim renklerimizi zafiyet olarak gören ve birliğimize zarar vermek isteyen guruplara karşı özellikle son 6 yılda müthiş bir imtihan verdik. Bu süreci beraberliğimizle atlatarak coğrafyamıza ve dünyaya örnek olmayı başardık. Bu bütünlüğü korumak adına Step projesi çok önem taşıyor. Proje ile şehrin sorunlarını tartışabilecek ve beraberinde fikir alışverişinde bulunan birlikte hareket eden toplum inşa edeceğiz. Projeye katılan gençlerimiz, dünyaya örnek olacak ve şehrimizi en güzel şekilde yönlendirecek. Biz gençlerle bu şehri yönetmek için adım atmaktan mutluyuz. Yeter ki siz Hatay’ımıza ve geleceğinize katkı sağlama gayretinde olun. Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak kurumsallaşma adına önemli adımlar atıyoruz, hizmet ve alt yapı konusunda ülkemizde ilk sırada geliyoruz” diye konuştu.



"EXPO ile tarihi dokuyu ayağa kaldıracağız"

EXPO 2021’e ev sahipliği yapacak olan Hatay’ın çalışmaları hakkında bilgi veren Başkan Savaş, “Şehrimizin kapılarını dünyaya açabilmek adına yaptığımız çalışmalar kapsamında STEP’in yanı sıra EXPD da bulunuyor. Bu coğrafyada EXPO olur mu sorusuna gençlerimizle beraber çalışarak en güzel cevabı vermeliyiz. Sosyolojik, psikolojik ve ekonomik sıkıntılarının yaşandığı bu coğrafyada EXPO 2021’i gerçekleştirerek hem şehrimize hemde ülkemize katkı sağlayacağız. Alt yapıyı hızlandırıp, tarihi dokuyu ayağa kaldıracağız, Asi Nehir’ini güzelleştirip, ulaşımlarımızı geliştireceğiz. Velhasıl 20 yıllık hizmeti dört yıla sığdıracağız. Bu proje de gençlerimizle beraber çalışıp parlak fikirleriyle şehrimizi en güzel şekilde dünyaya anlatabileceğiz” dedi.



“STEP’de hedef: halk oylasın, belediyeler yapsın”

Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Ömer Faruk Çelebi ise bu proje sayesinde genç nüfusun çevre planlaması ile ilgili karar verme süreçlerine dahil olabileceğini ve tüm çalışmaların elektronik uygulama üzerinden takip edilebileceklerini anlattı.

Çelebi konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yerel yönetimlerin karar verme süreçlerinde gençlerin söz sahibi olmaları için imkanların attırıldığı proje kapsamında tüm halk bir meclis olarak hareket edecektir. Avrupa’daki genç nüfusun çevre konularıyla ilgili karar verme süreçlerine katılımını sağladığı projeyi, bizler de ülkemizde uygulayarak bir ilke imza atacağız. Projede yer alacak gençlerin karar verme süreçlerine katılımını arttırmak için motivasyon stratejileri geliştirerek, projeyi her zaman göz önünde tutacağız. Üstlendiğimiz proje kapsamında yılda minimum 3.500 kişiye ulaşarak, halkın tek bir meclis olmasını sağlamalıyız. Halkın oylaması, belediyelerin yapması sonucunda mutlu ortak bir yaşam alanı inşa edeceğimiz bu platformda kendi başlıklarınızı oluşturabilir, oylamaya sunabilirsiniz. İlimizin önceliği çevresel sorunlarının çözümü olduğundan dolayı ağırlığımızı bu konuya vereceğiz. Türkiye’de bir ilk olacak Step projesini Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak üstlendik. Bu şekilde elektronik ortamda sorunlarını halkla paylaşan ve halktan destek alıp devamlılık getirebilecek bir sistematiği kuracağız. STEP adındaki bu sistematik uygulama ile oylamalar ve yuvarlak masa toplantıları, gençlerin çakışması ve karşıt fikirlerin beyan edilmesi ardından da projelerin platformda sunularak oylanmasını sağlayacağız.”

Toplantıya, CHP İl Başkanı Mehmet Güzelmansur, Hatay İnşaatçılar ve Boyacılar Derneği Başkanı Mehmet Alakuş, HASİAD Yönetim Kurulu Üyesi Metin Urhan ve Murat Hayzaran, HBB Dernekler Federasyonu Başkanı Metin Daşçıoğlu, HBB AR-GE Sorumlusu Serdar Kurtoğlu, Hatay Tıbbi Aromatik Bitkiler Derneği Başkanı Nidal Özdemir, Doğa Ürünleri Üreticisi ve Biyolog İlker Özdemir, Muhtarlar Derneği Başkanı Mahmut Gülcü, STK temsilcileri ve çok sayıda MKÜ öğrencisi katıldı.

Kaynak: İHA