Kitaplarla Mutlu Olan Kadın Çiftçi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce 'Sıra dışı okur' unvanıyla ödüllendirilen 3 çocuk annesi Engin, bugüne kadar yaklaşık 3 bin kitap okudu Çiftçi Engin: 'Ben sadece kitapla dinlenirim, hayatımda hiç diziler olmadı. Hayatımda sadece kitap vardı, tarlada kitap okurken dinlendim. Her kitap beni sürükler, hiçbir kitap beni sıkmaz'

MUHSİN ARSLAN - Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce 2013'te 'Sıra dışı okur' unvanıyla ödüllendirilen 3 çocuk annesi çiftçi Bedriye Engin, bugüne kadar yaklaşık 3 bin kitap okudu.

Gölpazarı ilçesinin Kurşunlu köyünde oturan, ilkokul mezunu 55 yaşındaki Bedriye Engin, harman zamanında bile bir ayda 3 kitap okuyor.

'Köyünden çıkmadan dünyayı okuyan kadın' olarak bilinen Engin, AA muhabirine, köyde doğup büyüyüp evlendiğini, hem tarımla hem de hayvancılıkla uğraştığını belirterek kendisini sıradan bir köylü olarak gördüğünü söyledi.

Küçük yaşlarda edindiği kitap okuma alışkanlığının hayatının vazgeçilmezleri arasında yer aldığını vurgulayan Engin, ''Sadece biraz okurum o kadar, okurum derken bayağı bir okurum. Yani çocukluğumdan beri okurum. Hep çayırda hayvan otlatırken okudum.'' dedi.

Engin, kitap okumaktan zevk aldığını ve ayrım yapmadan her tür kitabı okuduğunu anlattı.

- Kitap okumak için koyun besledi

Evlendiğinde 'Nasıl okurum, nasıl bir ortam bulurum?' diye endişelendiğini ve ilk zamanlarda okumak için ortam bulamadığını anlatan Engin, şöyle konuştu:

''Baktım komşu bir kadın hem yün eğiriyor hem de koyunlarını güdüyor. O zaman dedim benim koyun edinmem lazım acilen. İkiz koyun buldum onları çoğalttım, sadece kitap okumak için. Büyükbaş hayvanlarımın yanında 17 yıl küçükbaş hayvan baktım ama ben sadece kitaplarla mutlu oldum. Nereye gitsem oranın kütüphanesini merak ederdim. Ben sadece kitapla dinlenirim, hayatımda hiç diziler olmadı. Hayatımda sadece kitap vardı, tarlada kitap okurken dinlendirdim. Her kitap beni sürükler, hiçbir kitap beni sıkmaz. Sadece önceden kitaba zor ulaşırdım. Hatta bazen ulaşamazdım, bu nedenle aynı kitabı iki defa okuduğumu hatırlıyorum. Bazen de isyan ederdim, 'Hayvan bakıyorum, ayçiçeği çapalıyorum, tarım yapıyorum. Bana ne İngiltere'nin bilmem ne şatosunun kilerinden, Fransa'nın 19. yüzyılından' diye isyan eder atardım kitabı ama en fazla 2 gün dayanırdım, 2 gün sonra yine başlardım okumaya.''

- ''Sıra dışı okur'' unvanı aldım

Bilecik Kütüphane Müdürüyle 2011 yılında pazar tezgahında satış yaparken tanıştığını anlatan Engin, farklı kitaplar okumak için tezgahını bırakarak kütüphaneye gittiğini aktardı.

Kütüphaneye her gittiğinde en az 10-15 kitap aldığını ve bir yıl sonra BilecikKütüphanesince ''En çok kitap okuyan yetişkin'' ödülüne layık görüldüğünü ifade eden Engin, bugüne kadar yaklaşık 3 bin kitap okuduğuna işaret etti.

Engin, şunları söyledi:

''Proje kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığına sunuldum ve 2013'te 'Sıra dışı okur' unvanı aldım. Ben iyi okuyucuyum. Harman zamanında bile 1 ayda 3 kitap okurum. Kitap okumadan uyumam. Hayatımın her döneminde her kesiminde kitap okudum. Kitapsız hayatım hiç olmadı.''

- ''İnternetten ürünleri satıyorum''

Engin, yerli tohumların yaşaması ve yayılması için mücadele verdiğini belirtti.

Yetiştirdiği ürünlerin tamamını yerli tohumlardan elde ettiğini dile getiren Engin, şunları kaydetti:

''Ürünlerimi yerli tohumlardan yetiştiriyorum. Pazarda tezgahta satarken belli bir süre sonra beni yormaya başladı. Bir arkadaş, 'İnternette satılabiliyor, pazarlar var dener misin?' dedi. Bir sayfa açtık beraber sonra satmaya başladım. Eşim paketlemeye yardım ediyor, ben sipariş alıyorum. Antalya'dan Van'a Türkiye'nin her yerine besicilik ve arıcılık yaparak ürettiğimiz bal, ceviz, badem, salça, zeytin gibi ürünleri internette pazarlıyoruz. Yurt dışından da talep oluyor ama kargo pahalı geldiği için olmuyor ama internetten güzel pazarlıyoruz. Ürünleri yetiştirirken çok sevdiğim kitaplardan da faydalanıyorum.''
Kaynak: AA