İsrail'in 'Arafat Caddesi' Engeline Tepkiler

İsrail parlamentosunda Arap Milletvekili Avde:'Ülkemizin caddelerine Arafat'ın adını vermemiz gayet doğal. Caddelerimize milli isimleri vermemizi engellemekten vazgeçmelisiniz' Arap Milletvekili Zahalka:'Tabelayı kaldırsalar bile bizim için caddenin adı değişmeyecek. Arafat, sembol bir liderdir. Netanyahu silmekle tehdit ettikçe bizler ismini kazıyacağız'

İsrail Parlamentosu Knesset'teki Birleşik Arap Listesi milletvekilleri, İsrail hükümetinin işgal altındaki topraklarda yerel belediyeler tarafından bazı caddelere 'Eski Filistin Devlet Başkanı Yasir Arafat'ın isminin verilmesine müsaade edilmeyeceği' yönündeki açıklamasını kınadı.

Birleşik Arap Listesi Başkanı Eymen Avde yaptığı yazılı açıklamada, 'Yasir Arafat adı hakların kazanılması yolunda verilmiş bir mücadeleyi temsil eder. Arafat, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün lideridir.' ifadelerine yer verdi.

İsrail İçişleri Bakanı Aryeh Deri'ye, Arafat'ın ismi yazılı tabelanın kaldırılması yönündeki talebini protesto eden bir mesaj gönderdiğini belirten Avde, 'Ülkemizin caddelerine Arafat'ın adını vermemiz gayet doğal. Caddelerimize milli isimleri vermemizi engellemekten vazgeçmelisiniz.' ifadelerini kullandı.

Arap milletvekili içişleri bakanından Filistinlilere yönelik operasyonlarda rol alan veya ırkçı tutumlar sergileyenlerin isimlerinin de caddelerden kaldırılmasını istedi.

- 'Arafat sembol bir liderdir'

Milletvekili Cemal Zahalka da, yayınladığı yazılı açıklamada, 'Tabelayı kaldırsalar bile bizim için caddenin adı değişmeyecek. Arafat, sembol bir liderdir. Netanyahu silmekle tehdit ettikçe bizler ismini kazıyacağız.' ifadelerini kullandı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, eski Filistin Devlet Başkanı Yasir Arafat'ın isminin İsrail'de cadde ve sokaklara verilmesine müsaade etmeyeceklerini bildirmişti. Netanyahu, hükümet olarak İsrail'e bağlı bölgelerde başta Arafat ve eski Filistin Müftüsü Hacı Muhammed Emin El Hüseyni olmak üzere Filistinli liderlerin isimlerinin cadde ve sokaklara verilmesine karşı bir dizi yasal işlem başlatacaklarını belirtmiş, 'İsraillileri öldürenlerin isimlerinin İsrail'de cadde ve sokaklara verilmesine asla izin vermeyeceğiz.' ifadelerini kullanmıştı.

İsrail basınında yer alan haberlere göre, İçişleri Bakanı Aryeh Deri de Cett Belediyesine gönderdiği yazıda 'Yasir Arafat' isminin 48 saat içinde caddeden kaldırılmasını istemişti.

Arap nüfusun yoğun olduğu Cett beldesinde 2008 yılında belediye başkanının girişimiyle cadde ve sokaklara, Beyrut, Bağdat, Kudüs, Sana, Filistin gibi Arap ülkeleri başkentleri ve Filistinli Şair Mahmud Derviş, İslam Alimi İbn-i Hanbel, eski Filistin Devlet Başkanı Yasir Arafat gibi sembolik şahsiyetlerin isimleri verilmişti.

İsrail'in kuzeyindeki Hayfa kentine bağlı Cett beldesinde büyük bir caddeye 'Yasir Arafat' adının verildiğinin fark edilmesi üzerine sosyal medyadan kampanya başlatan İsrail askerlerinin talebinin ardından İsrail hükümeti harekete geçmişti.
Kaynak: AA