Buğdaydaki 'Tarım İlacı' Tartışmaları

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı: 'Buğday tarımında zirai ilaçların etki süresi, uygulandıktan sonra en fazla 20 gündür. Buğday hasadı takriben 2 ay sonra yapılmaktadır. Bu süreç açık ve net olarak göstermektedir ki, buğdayda zirai ilaç etkisinden bahsetmek beyhudedir'

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, buğday tarımında zirai ilaçların etki süresinin, uygulandıktan sonra en fazla 20 gün olduğunu, buğday hasadının ise takriben 2 ay sonra yapıldığını belirterek, 'Bu süreç açık ve net olarak göstermektedir ki, buğdayda zirai ilaç etkisinden bahsetmek beyhudedir.' ifadesini kullandı.

Balcı, yaptığı yazılı açıklamada, basın yayın organlarında gündeme gelen 'buğday üretiminde sıvı gübre ve tarım ilaçlarının bilinçsiz kullanılması sonucu ekmeğin insanlarda kanser riskini artırdığına' ilişkin iddiaları değerlendirdi.

Buğday üreticilerinin şubat ve mart aylarında yabancı otların temizliğinde, mayısta da süne ile mücadelede zirai ilaç kullandığına dikkati çeken Balcı, zirai ilaçların etki süresinin en fazla 20 gün olduğunu, buğday hasadının ise takriben 2 ay sonra yapıldığını hatırlattı.

Balcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının da bu anlamda sıkı bir denetim yaptığının altını çizerek, şunları kaydetti:

'Bu süreç açık ve net olarak göstermektedir ki, buğdayda zirai ilaç etkisinden bahsetmek beyhudedir. Buna ek olarak, buğdayın son teknolojilerle yıkanması ve sonrasında işlem görmesi de insan sağlığına verilen önemin bir başka göstergesidir. Türkiye’de her gün kişi başı ortalama üç ekmek tüketildiğine dair yapılan haberlerin de maksadını aşan bir değerlendirme olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Üç ekmek, en az 250 gram baz alınarak değerlendirildiğinde 750 grama tekabül etmektedir ki, bu rakam da yanlış bir bilgilendirmedir. Çünkü yapılan araştırmalar gösteriyor ki, ortalama ekmek tüketimi 270 gram civarındadır. Biz, gündeme getirilen bu tür haberlerin spekülatif olduğu kanaatindeyiz. Gerek federasyonumuzun gerekse Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının insan sağlığı konusundaki hassasiyeti tüm kamuoyu tarafından bilinmektedir. Bu nedenle, özellikle herkesi yakından ilgilendiren ekmek konusundaki açıklamaların araştırılmadan yapılmaması hususu oldukça önemlidir.'
Kaynak: AA