ABD'nin Yemen'deki El-Kaide Operasyonları

Yemenli siyasi analist Tahir: 'Yemen ElKaide için ana merkezlerden biri. ElKaide'nin Yemen'de bazı ittifakları var ancak sorunun güç kullanarak iyileştirilmesi, aşırı örgütlere karşı yürütülen savaşı uzatır' ElKaide uzmanı Cemel: 'ABD yönetimi, ElKaide'ye düzenlediği ikinci harekatla daha önce ElBeyda ilinde gerçekleştirdiği harekatı hakkında yapılan başarısız yorumları sonlandırmak istemiş olabilir'

ABD'deki yeni yönetimin, Yemen'deki terör örgütü El-Kaide'ye yönelik operasyonlarda 'savaşı tırmandırma' yöntemini takip ettiği, bunun da operasyonların seyrini olumsuz etkileyeceği belirtiliyor.

Uzmanlar, yeni ABD yönetiminin, Yemen'deki terör örgütü El-Kaide'ye karşı düzenlediği ve ABD'li askerlerin yer aldığı kara harekatlarının ülkedeki mevcut durumu olumsuz etkileyeceğini ifade ediyor.

AA muhabirine konuşan Yemenli siyasi analist Abdulbari Tahir, yeni ABD yönetiminin El-Kaide'ye karşı savaşı tırmandırma yolunu benimsediğinin aşikar olduğunu ifade ederek, savaş halinde olan bir ülke için askeri seçeneğe güvenmenin ülkeyi daha fazla çöküşe götüreceğini ifade etti.

Tahir, 'Yemen El-Kaide için ana merkezlerden biri. El-Kaide'nin Yemen'de bazı ittifakları var ancak sorunun güç kullanarak iyileştirilmesi, aşırı örgütlere karşı yürütülen savaşı uzatır. Ülkenin siyasi çözüm ve ulusal uzlaşıya ihtiyacı var. Sonra da sosyal durumun tedavi edilmesi ve teröre karşı mücadele edilmesi gerekiyor.' ifadelerini kullandı.

ABD'nin El-Kaide'ye karşı savaşı tırmandırarak ve kara harekatları düzenleyerek örgütü güçlendireceğine, aşırıcılığa meyilli ortamlarda sempatizanların çoğalmasına neden olacağına inanan Tahir, bu duruma örnek olarak da Afganistan ile Irak'ı gösterdi.

El-Kaide konusunda uzman gazeteci Abdurrezzak el-Cemel, ABD'nin 'Ebyen, Beyda ve Şebve' illerindeki son El-Kaide operasyonlarını hatırlatarak, 'ABD yönetimi, El-Kaide'ye düzenlediği ikinci harekatla daha önce El-Beyda ilinde gerçekleştirdiği harekatı hakkında yapılan başarısız yorumları sonlandırmak istemiş olabilir.' görüşünü dile getirdi.

Cemel, 'Görünen o ki ikinci harekat da başarısız oldu ancak başarısızlığı Amerika basınında geniş yer almadı zira zayiat yaşanmadı.' dedi.

- El-Kaide'ye yönelik son indirme operasyonu

ABD Savunma Bakanlığı sözcüsü Albay Jeff Davis, 2 Mart'ta yaptığı yazılı açıklamada, Yemen'in Ebyen, Beyda ve Şebve illerinde El-Kaide'ye ait altyapı ve ekipmanlarını hedef alan 20'den fazla hava saldırısı düzenlendiğini belirtmişti.

Açıklamada, operasyonda ölü sayısına yer verilmezken saldırının Yemen hükümeti ve Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ile koordinasyon içerisinde gerçekleştirildiği bilgisi yer almıştı.

Yerel kaynaklar, ABD güçlerinin, Umman Denizi sahilinde Ebyen'in merkezi Zencibar'a bağlı Mucan beldesine helikopterle gerçekleştirilen operasyon sonrasında bölgedeki silahlı kişilerle çatışma yaşandığını belirtmiş ancak can kaybı yaşanıp yaşanmadığıyla ilgili bilgi vermemişti.

- ABD'nin Beyda'daki El-Kaide operasyonu

Amerikan savaş uçaklarının El-Beyda iline bağlı Kayfe kasabasına 29 Ocak'ta düzenlediği hava saldırısının ardından paraşütçü komando birlikleri bölgeye indirme yapmış, El-Kaide komutanlarından Abdurrauf ez-Zeheb'in evine düzenlenen baskında aralarında Zeheb ile kardeşi Sultan'ın yanı sıra örgüt komutanlarından olduğu belirtilen Seyfinnems el-Cufi'nin de yer aldığı 6'sı kadın, 3'ü çocuk 40 kişi öldürülmüştü.

Beyaz Saray'dan 30 Ocak'ta yapılan yazılı açıklamada, Yemen'de El-Kaide'ye yönelik operasyonda 14 El-Kaide mensubunun öldürüldüğü belirtilmişti. Açıklamada, operasyon sırasında 1 ABD askerinin öldüğü 3'ünün yaralandığını da ifade edilmişti.

Beyaz Saray Sözcü Sean Michael Spicer, 28 Şubat'ta düzenlediği günlük basın toplantısında ise 29 Ocak'ta ABD kuvvetlerinin Yemen'de El-Kaide liderlerine karşı düzenlediği ve bir ABD askeri ile 29 sivilin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) 3 farklı soruşturma yürüteceğini bildirmişti.

Daha önceki açıklamalarında, 'Saldırı yüzde 100 başarılıydı' diyen Spicer, o günkü açıklamasında, 'Eğer bir saldırıda insanlar hayatını kaybetmiş ve bazıları da yaralanmışsa ona yüzde 100 başarılı diyemezsiniz.' değerlendirmesini yapmıştı.

Kaynak: AA