ABD'de 'Suriye'de Güvenli Bölge' Konusu Tartışılıyor

Bahçeşehir Üniversitesi Küresel Politika Enstitüsü ve tarafsız düşünce kuruluşu Global Policy Institute ortaklığıyla Washington’da düzenlenen “Suriye’de Güvenli İnsani Bölgeler Kurmak: Nasıl ve Nereden Başlamalı?” konulu panelde, uzmanlar, güvenli insani bölgeler konusunu tüm detaylarıyla masaya yatırdı.

Bahçeşehir Üniversitesi Küresel Politika Enstitüsü ve tarafsız düşünce kuruluşu Global Policy Institute ortaklığıyla Washington’da düzenlenen “Suriye’de Güvenli İnsani Bölgeler Kurmak: Nasıl ve Nereden Başlamalı?” konulu panelde, uzmanlar, güvenli insani bölgeler konusunu tüm detaylarıyla masaya yatırdı. Konuşmacılar arasında ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim kampanyası döneminde ulusal güvenlik danışmanlığını yapan Joseph Schmitz, FOX News haber kanalı güvenlik uzmanı emekli general Thomas McInerney, American Foreign Policy Council Başkan Yardımcısı Ilan Berman ve Bahçeşehir Üniversitesi Amerikan Araştırmaları Merkezi (AMERS) Başkanı Burak Küntay yer aldı. Tartışmanın moderatörlüğünü ise BAU International Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim kampanyası döneminde dış politika danışmanlığını yapan Walid Phares üstlendi.

Türkiye’nin Suriye’deki savaşa son vermek ve insani krize çare bulmak amacıyla tartışmaya açtığı, milyonlarca Suriyelinin ülkelerine geri dönebilmeleri için kritik önem taşıyan güvenli insani bölgeler konusunda bir an önce uluslararası kamuoyunun somut adımlar atması gerektiğini belirten Burak Küntay “Cenevre 1-2-3, Münih, Astana derken sürekli konuşuyoruz ancak Suriye’de her gün insanlar ölüyor. Konuşmak bu insanları kurtarmıyor. Milyonlarca insan evinden uzakta, bölge ülkelerde yaşamaya çalışıyor. Suriye’de güvenli bir bölge kurmak zorundayız. Ayrıca bu bölge Münbiç’i de kapsamak zorunda. Orada PYD-YPG gibi bir terör örgütünün olması bir şeyi değiştirmez. Biz Türkiye olarak müttefikimiz ABD’den bu konuda bizimle dayanışma içinde olmasını bekliyoruz. Ancak bu dayanışmayı göremezsek de kendimiz o bölgeyi temizleyeceğiz, temizlemek zorundayız. Bir terör örgütünü ortadan kaldırmak için diğer bir terör örgütüne bel bağlamak doğru değil” şeklinde konuştu.

"Türk-Amerikan ilişkilerinde kopuş ihtimali yok"

Etkinliğin moderatörlüğünü üstlenen BAU International Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim kampanyası döneminde dış politika danışmanlığını yapan Walid Phares ise ABD yönetiminin güvenli bölge konusunu ülkesinde kamuoyunun önüne getirerek tartışmaya açması gerektiğini belirtti ve bu konunun sadece savaşı sona erdirmek için değil aynı zamanda bölgenin ve Avrupa’nın güvenliği için de kritik önemde olduğunun altını çizdi.

Suriye’de savaşı bitirmek ve mülteci krizine son vermek için güvenli bölge inşasının hayati olduğunu kaydeden Phares, "Bu güvenli bölge nerede olacak? Kim finanse edecek? Kim orada görev yapacak? Tüm bu sorular belirleyici." açıklamasını yaptı. Phares, şu anda Türkiye ile ABD arasında herhangi bir kopuş ihtimalinin olmadığına vurgu yaparak, "Eğer iki ülkede bir konuda niyet varsa, çözülemeyecek hiçbir sorunumuz yoktur" yorumunu aktardı.

Emekli ABD Hava Kuvvetleri Generali Thomas McInerney de Suriye’nin kuzeyinde güvenli bir bölge kurmanın mümkün olduğunu belirterek, bunun için öncelikle bölgedeki tüm aktörlerin bunu istemesi gerektiğinin altını çizdi. McInerney ayrıca olası bir güvenli bölge oluşması durumunda bunun güvenliğinin sağlanabilmesi için hem karada hem de havada ciddi bir askeri kontrol sisteminin kurulması gerektiğini söyledi.

Kaynak: İHA