'Ulusal Yetenek Ve Mentorluk Ağı Projesi'

Üsküdar Üniversitesi bünyesinde hazırlanan proje, düzenlenen etkinlikle tanıtıldı.

Üstün yetenekli çocuklar ve gençlerin potansiyellerini değerlendirmelerine imkan sağlamak amacıyla hazırlanan 'Üsküdar Üniversitesi Ulusal Yetenek ve Mentorluk Ağı Projesi' düzenlenen etkinlikle tanıtıldı.

Üsküdar Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, üniversitenin Altunizade Yerleşkesi Nermin Tarhan Konferans Salonu'nda düzenlenen tanıtım toplantısına eski bakanlardan Ömer Dinçer ile akademisyenler katıldı.

Ömer Dinçer, burada yaptığı konuşmada, özel yetenekli çocuklara yönelik eğitimin büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Bu konuda birçok sorun bulunduğunu kaydeden Dinçer, şunları kaydetti:

'Özel yetenekli çocuklarla ilgili çok ciddi sorunlarımız olduğunun farkında değiliz. Çalışma Bakanı olduğum dönemde insani gelişmişlikle, Milli Eğitim Bakanlığım döneminde 3 konuda bir şeylerin yapılması gerektiğini düşündüm. İlki üstün zekalı, ikincisi üstün yetenekli, üçüncüsü de engelli çocuklar için ayrı ayrı eğitim stratejileri geliştirmek için çaba sarf ettim. TBMM'de konuyla ilgili çalışma yapıldı. Strateji üretmek yetmez onu kararlı bir şekilde uygulamak da gerekiyor. MEB buna çözüm üretmeye çalışıyor. Bugün tebrik edilecek çalışmayla karşı karşıyayız. Üniversiteler üstün yetenekli çocuklarımızın rehberlik ve hocalığını yapsın istedik. İşte onun güzel bir örneğini görüyorum burada. Emeği geçenleri tebrik ediyorum.'

- 'Üstün yetenekli çocukların doğru yönlendirilmesi büyük önem taşıyor'

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan da ruh sağlığıyla uğraşan bir hekim olarak projeye büyük önem verdiğini dile getirdi.

Her çocukta keşfedilmeyi bekleyen gizli yetenekler olduğunu belirten Tarhan, bunların keşfedilmesinin ve üstün yetenekli çocukların doğru yönlendirilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Türkiye'de özel yetenekli çocuklar meselesinin büyük bir sorun olduğunu kaydeden Tarhan, 'Bu durum Türkiye’nin kanayan bir yarası. Ülke olarak yetenekli çocukları harcama ülkesiyiz. Bir rektör olarak bunu söylemek zor benim için ancak ülkemiz, geleceğimiz için söylemek durumundayım. Yüksek puan alan, başarılı öğrenciler Boğaziçi ve ODTÜ'yü tercih ediyor. Bütün yetenekli çocuklar buraları tercih ediyor ve bu çocukların bir kısmı sonrasında harcanıp gidiyorlar.' dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Ünübol, proje hakkında bilgi verdi. Özel yetenekli çocuk ve gençlerin yeryüzündeki ulusların en değerli hazineleri olduğunu belirten Ünübol, Üsküdar Üniversitesi olarak Türkiye’deki üstün yetenekli bu çocukları yeteneklerini keşfetmeleri, ilgi ve kapasitelerini artırmak için bu projeyi hayata geçirdiklerini ifade etti.

Ünübol, proje ile üstün yetenekli çocuğun kendini fark etmesini sağlamayı, aileleri bu çocuklara nasıl davranmaları gerektiğini öğrenmeleri için sürecin içerisine dahil etmeyi ve mentorluk sisteminde yol gösteren bilim insanlarına eşlik etmeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA