Sığınmacıların Gönüllü Dostları

Derviş Baba Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, çevrede yaşayan Suriyeli ailelere gönüllü olarak Türkçe öğretiyor Dernek üyesi Denizci: ''Verdiğimiz dersler sonucu yaklaşık bin Suriyeli çocuğa Türkçe öğrettik. Bu çocukları daha sonra ilkokula kayıt ettirdik'' 'Bu, insanlara karşı yapılan bir iyilik ve yardım hareketidir. Bu harekete katılan insanlarla daha da büyüyoruz'

HİKMET FARUK BAŞER - Derviş Baba Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, çevrede yaşayan Suriyeli ailelere Türkçe öğretirken, aynı zamanda çeşitli yardımlarda da bulunarak onların umudu oluyor.

Fatih'in Küçük Mustafa Paşa semtinde faaliyet gösteren dernek, 8 yıl önce gönüllüler tarafından kuruldu. Dernek üyesi yardımseverler, her gün düzenli olarak derneğe gelerek bir konuyla ilgileniyor.

Çevrede yardıma ihtiyacı olan aileleri tespit eden dernek, Suriyeli aileler için de umut oluyor. İhtiyaç sahibi Suriyeliler, bazı ihtiyaçlarını ücretsiz olarak dernekten karşılıyor. Dernek gönüllüleri aynı zamanda düzenli olarak Suriyeli küçük çocuklara ve onların ailelerine Türkçe öğretiyor.

Dernek üyesi Ali Denizci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, derneğin ilk olarak kurulma amacının sokakta kalan insanlara yardım etmek olduğunu söyledi.

Derneğin ihtiyacı olan insanlara yardım etmeyi temel hedef olarak belirlediğini anlatan Denizci, ''İlk zamanlarda sokakta yaşayan insanları toplayıp hamama götürdük. Daha sonra o insanlara günde 3 öğün yemek verdik. Onların kıyafet, gıda ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştık. Yardımlarımız böyle giderek devam etti.'' diye konuştu.

Denizci, şu anda derneğin yeni taşındığı bölgede ailelere yardım etmeye devam ettiğini söyledi.

Denizci, ''Bu, insanlara karşı yapılan bir iyilik ve yardım hareketidir. Bu harekete katılan insanlarla daha da büyüyoruz. Buraya gelen insanlara kimlik kesinlikle sormuyoruz. Kimsenin inançları bizi ilgilendirmez, yardıma ihtiyacı var mı yok mu sadece bununla ilgileniriz. Eğer yardıma ihtiyacı varsa biz onlara yardım etmeye çalışırız.'' dedi.

- ''Bin civarında Suriyeli çocuğa Türkçe öğrettik''

Dernekte önceki yıllarda İngilizce ve İspanyolca derslerin verildiğini anlatan Denizci, şimdilerde ise Suriyelilerin Türkçe öğrenmesi için dersler verildiğini bildirdi.

Denizci, Suriye'deki savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan muhacirlerin ciddi iletişim sorunu yaşadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Suriyelilerin markette bile alışveriş yaparken iletişim kuramadıklarını fark ettik. Polisle ilgili sorun yaşayanların dertlerini polise anlatamadığını gördük. Daha sonra biz bu insanlara Türkçe öğretme kararı aldık. Biz de Arapça öğrenelim dedik. Zaten İngilizce İspanyolca kurslarımız mevcuttur. Yanına Türkçe'yi ve Arapça'yı koyduk. Burada verdiğimiz dersler sonucunda yaklaşık bin Suriyeli çocuğa Türkçe öğrettik. Türkçe öğrenen çocukları daha sonra ilkokula kayıt ettirdik. Bunun yanında büyüklere yönelik de Türkçe derslerine başladık. Çocukların anneleri derslere gelmeye devam ediyor. Onlara da Türkçe öğretip, ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz.''

- ''Uyuşturucu ve alkole karşı mücadele ediyoruz''

Denizci, dernek olarak uyuşturucu ve alkole karşı olduklarını anlatarak, şunları kaydetti:

''Bizim uyuşturucuya ve alkole karşı bir tavrımız var. Buraya gelen gençleri, çocukları bunlardan uzak tutmaya çalışıyoruz. Uyuşturucu ve alkol konusunda sorun yaşayanları tedavi etmeye çalışıyor, onları o kötü alışkanlılardan uzaklaştırmaya çalışıyoruz. Bu kişilerin topluma kazandırılmasını sağlıyoruz. Buraya gelen çocukları uyuşturucuya başlamadan farklı güzel alanlara yönlendirmeye çalışıyoruz. Biz bu iyilik hareketinin devam etmesi için destek bekliyoruz.'

Kaynak: AA