Türkiye Ve Tunus Zeytincilik Sektöründe İşbirliğine Gidiyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Türkiye’ye getirilen Tunus Tarım Bakanlığı yetkilileri ve üreticilerden oluşan 10 kişilik heyet Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı işbirliğinde ve Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) koordinasyonunda Ege bölgesinde çeşitli incelemelerde bulundu.

Türkiye Ve Tunus Zeytincilik Sektöründe İşbirliğine Gidiyor
Zeytinyağı üretiminde Avrupa Birliği ülkeleri konumunda bulunan İspanya, İtalya ve Yunanistan’dan sonra dünyanın en fazla zeytinyağı üreten iki ülkesi olan Türkiye ile Tunus zeytincilik sektöründe işbirliği kararı aldı.

Tunus heyeti ziyaretin ilk durağında, 100 yılı aşkın bir süredir faaliyet gösteren ve 22.318 üreticiyi bünyesinde barındıran TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’ni ziyaret ederek birliğin yapısı ve işleyişi hakkında bilgi aldı. Daha sonra heyet üyeleri Ege İhracatçılar Birliğini ziyaret ederek, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya geldi. Heyet üyeleri burada iki ülke arasında işbirliğinin ne şekilde sağlanabileceği konusunda fikir alışverişinde bulundular.

EZZİB Başkanı Er konuşmasında Türkiye ve Tunus’un dünya zeytin ve zeytinyağı üretiminin yüzde 15’ini karşıladığını ifade ederek, dost ve kardeş ülke Tunus’un zeytin üreticileri ve ihracatçılarıyla işbirliği yapmak istediklerini dile getirdi. Başkan Er, zeytin ağacının her yıl aynı seviyede ürün vermediğini, iki ülkenin işbirliği yaparak ihraç pazarlarındaki konumlarını güçlü tutabilecekleri hususuna dikkat çekti.Türkiye’de, son 12 yılda zeytin ağacı varlığının 90 milyondan 170 milyona çıktığı bilgisini paylaşan Başkan Er,"Yeni dikilen ağaçlarımızın da ürün vermesiyle birlikte 2023 yılında 1.2 milyon ton sofralık zeytin, 650 bin ton da zeytinyağı üretmeyi hedefliyoruz. Böylece, en fazla sofralık zeytin ihraç eden ülke olurken zeytinyağında da ikinci ülke durumuna geleceğiz” dedi.



Zeytincilik Sektörü Tunus’ta Çok Önemli

Zeytin sektörünün Tunus’ta önemli bir rol oynadığını belirten Tunus Tarımsal Kalkınma Bölge Ofisi, Bitki Üretim Birimi Müdür Yardımcısı Ouled Seghaier Majid, zeytinciliği daha ileri taşımak istediklerini, hâlihazırda bulunan toplam 6 milyon hektarlık arazilerinde 86 milyon zeytin ağacı varlığına sahip olduklarını ifade etti.

Zeytin üretiminde Türkiye’den sonra dördüncü olduklarını, son 10 yılda ortalama yıllık 180 bin ton zeytinyağı ürettiklerini dile getiren Majid, Tunus’ta 300 civarı zeytinyağı ihracatçı firma olduğunu, dünya genelinde ihracatçılarla işbirliği yapmak istediklerini belirtti.

Majid, işbirliklerinin Türk ihracatçılarla olmasına büyük önem verdiklerini, iki ülke arasında işbirliği yapıldığı takdirde daha katma değerli ihracat yapmanın yolunu birlikte bulabileceklerini dile getirdi.

Ziyaretin sonraki aşamalarında Tunuslu heyete İzmir, Aydın ve Balıkesir’de bulunan zeytin ve zeytinyağı üretim tesisi ile makine imalatçıları tanıtılarak Türkiye’nin bu alandaki tecrübelerinden istifade etme ve yeni geliştirilmiş makinaları inceleme imkânını sunuldu. İki ülke arasında zeytincilik alanındaki işbirliğinin güçlendirilmesi,özellikle Tunus’ta kooperatifçilik alanında üst birliklerin henüz oluşturulamamış olmasından dolayı Türkiye’nin bu alandaki tecrübelerinin Tunus’a aktarılması amacıyla sonraki ziyaretin Tunus’ta gerçekleştirilmesinin faydalı olacağı kararlaştırıldı.
Kaynak: İHA