Tayland'ın Güneyindeki Çatışmalar

İsyancı grupların cunta hükümetiyle yürüttüğü barış görüşmelerine saldırıların gölgesi düştü.

Tayland'ın güneyinde son iki günde yaşanan şiddet olaylarında 10 kişi yaşamını yitirdi.

Emniyet yetkilileri, ülkenin güneyindeki Narathiwat eyaletinin merkezi olan Ra-ngae yakınlarında 2 köy korucusunun yolda motosikletle seyir halindeyken uğradıkları silahlı saldırıda hayatını kaybettiğini bildirdi.

Eyalette dün 3 asker ve 5 sivilin hayatını kaybettiği iki saldırı yaşanmıştı. Söz konusu saldırıların ilkinde 3 Tayland askeri akşam saatlerinde kalabalık bir pazar yerinde saldırıya uğramış, diğerinde ise bir çocuk, anne, baba ve teyzesiyle birlikte bindiği pick-up kamyonete yapılan saldırıda okul yolunda yaşamını yitirmişti.

Saldırıları henüz üstlenen bir örgüt olmadı.

Bölgedeki isyancı grupların oluşturduğu Mara Patani koalisyonu saldırıları kınarken sorunun diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Mara Patani, bir süredir hükümetle barış müzakereleri için ön görüşmeler yürütüyordu. Gruplarla hükümet arasında siviller için güvenli bölgeler oluşturulması konusunda anlaşmaya varılmıştı.

Barisan Revolusi Nasional gibi bölgedeki en etkin militan gruplardan bazıları görüşmelerin dışında kalmıştı.

Tayland'ın uzak güneyinde Müslümanların yoğun olarak yaşadığı üç eyalette 2004 yılından bu yana devam eden ayrılıkçı kalkışmada, hükümet güçleriyle isyancılar arasındaki çatışmalarda bugüne dek yaklaşık 7 bin kişi yaşamını yitirmişti.
Kaynak: AA