Gercüş'te Mezrone Üzümü Gençleştirme Çalışması

Gercüş Kaymakamlığı, ilçe Tarım Müdürlüğü ve Gercüş Ziraat Odası Başkanlığı ile ortaklaşa bağcılığı geliştirme ve yenileme projesi kapsamında daha önce Tekirdağ Bağcılık Araştırma ve Geliştirme Enstitüsüne gönderilen 36 bin aşı kaleminden 8 bin 400 fidan aşısı çiftçilere dağıtıldı.

Üzümün diyarı olarak bilinen Gercüş ilçesinde en çok üretilen üzüm türleri arasında mezrone üzümünü koruma ve yaygınlaştırma projesi kapsamında veriminin azalması nedeniyle mezrone üzümü ile ilgili yapılan aşıların ardından 8 bin 400 fidan çiftçilere dağıtıldı.

Gercüş ziraat odası mühendisleri tarafından çiftçilere fidanların nasıl ekileceği hakkında bilgi verildi.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Metin Kaplan, projenin amacının ilçede bulunan bağları yeniden canlandırmak ve çiftçilerin gelirlerini artırarak hayat şartlarının yükseltilmesi olduğunu söyledi.

Projenin, Batman Tarım İl Müdürlüğü, Gercüş Ziraat Odası, Gercüş ilçe Kaymakamlığı ve Tekirdağ Bağcılık Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü ile birlikte yapıldığını belirten Kaplan, şunları söyledi:

'Projenin amacı yerli mezrone çeşidini hem geliştirmek hem Amerikan asma anacı üzerine aşılayarak anaçların, fidanların daha sağlıklı hastalıklara ve zararlılara karşı daha dayanıklı veriminin daha yüksek olmasını sağlamak. Çiftçileri bu yönde Amerikan asma anacına yönlendirmek bu şekilde yapılan bir proje. Projede, 8 bin 400 mezrone çeşidini Tekirdağ Bağ Enstitüsünde Amerikan asma anacı üzerinden aşılandı. Aşılanan bu fidanlar şu an dağıtımı yapılmak üzere Gercüş'e geldi. Bir tanesinin maliyeti 6 lira olan fidanlar bu proje sayesinde çiftçilere 50 kuruşa dağıtıyoruz.'

Kaynak: AA