Çocuk Ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Çoban Açıklaması

'Yetişkinlerde görülen ruhsal problemler çocuklarda ve gençlerde de görülüyor.'

Uşak Kamu Hastaneleri Birliği Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Özge Gizli Çoban, 'Yetişkinlerde görülen ruhsal problemler çocuklarda ve gençlerde de görülüyor.' dedi.

Dr. Çoban, yaptığı yazılı açıklamada, sıradan görünen bazı ruhsal problemlerin ciddi rahatsızlıkların teşhisini koymakta kendilerine yol gösterici olduğunu söyledi.

Yetişkin insanlarda görülen ruhsal problemlerin çocuklarda ve gençlerde de görülebildiğini belirten Çoban, 'Zeka geriliği, depresyonlar, yeme bozuklukları, duygu durum bozuklukları, ruhsal problemler, şiddet ve davranım bozuklukları başka belirtilerle ortaya çıkabilir. Davranım bozukluğunun temel özelliği, o yaş için uygun olduğu kabul edilmiş toplumsal kuralların sürekli olarak çiğnenmesidir. Çocukluk döneminde başlayan davranım bozukluğu daha ağırdır.' dedi.

Çoban, davranım bozukluğunun tedavi sürecenin zor olduğunu ve birçok nedenin davranım bozukluğunun oluşmasında etkili olduğunu ifade etti.

Davranış bozukluğu tespit edilen çocuk ve gençlerin, tedavi altına alınması gerektiğini belirten Çoban, 'Dürtülerini, öfkelerini kontrol etmeyi öğretmek, destekleyici psikoterapi vermek, duruma göre bunlara destek olan ilaçlar kullanmak, aileye kontrolü ve çocukla doğru ilişkiyi öğretmek, bu çocukları başarısızlar diye eğitim sisteminin dışına, sokağa atarak öfkelerini arttırmak yerine, sistemin içinde uygun eğitim vermek, kötü özdeşim yapacakları film, yazı gibi şeyleri denetlemek tedavinin parçalarıdır. Bunları yapabilirsek çocukları ve toplumun geleceğini doğru yönlendirebiliriz. Ama yapmazsak çocuk ve ergen suçlulardan, alkol ve madde bağımlısı çocuklardan, büyüdüklerinde de sorunları iyice artmış, üretken olmayıp, toplum huzurunu bozan erişkinlere dönüşmelerine neden olabilir' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA