CHP'nin Genişletilmiş İstanbul 1. Bölge Toplantısı

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: 'Neden hayır diyoruz? Çocuklarımızı düşündüğümüz için, bayrağımızı düşündüğümüz için, Türkiye'yi düşündüğümüz için, terör istemediğimiz için, hep birlikte yaşamak için, her kesimin kimliğine, inancına, yaşam tarzına saygı duyduğumuz için, Cumhuriyeti kuranlara minnet duyduğumuz için, daha güçlü bir Türkiye için, milli iradeye saygı duyduğumuz için, egemenlik kayıtsız şartsız milletin olduğu için, herkesin işi aşı olsun değimiz için, hükümet meclise programını sunsun ve meclisten yani milli iradeden güven oyu alsın diye hayır diyoruz' 'Evetin mesajı ise sonu belli olmayan dipsiz bir kuyuya, bir maceraya Türkiye'yi sürüklemektir. Bir kişiye her türlü yetkiyi vereceksiniz. Savaş ilan edecek, bütün müsteşarları o tayin edecek, başkan yardımcısı 50 mi, bin mi 10 bin mi o karar verecek'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Neden hayır diyoruz? Çocuklarımızı düşündüğümüz için, bayrağımızı düşündüğümüz için, Türkiye'yi düşündüğümüz için, terör istemediğimiz için, hep birlikte yaşamak için, her kesimin kimliğine, inancına, yaşam tarzına saygı duyduğumuz için, cumhuriyeti kuranlara minnet duyduğumuz için, daha güçlü bir Türkiye için, milli iradeye saygı duyduğumuz için, egemenlik kayıtsız şartsız milletin olduğu için, herkesin işi aşı olsun değimiz için, hükümet meclise programını sunsun ve meclisten yani milli iradeden güven oyu alsın diye hayır diyoruz.' dedi.

CHP'nin Genişletilmiş İstanbul 1. Bölge Toplantısı Bostancı Gösteri Merkezi'nde yapıldı.

Salona 'Hayır', 'Teslim Alınmış Yargıya Hayır', 'Seçilmiş Krallığa Hayır', 'Sorumsuz Yönetime Hayır', 'Teröre ve Çatışmalara Hayır', 'Ekonomik Krizlere Hayır' pankartı asılırken 'Neden Hayır' isimli bir video gösterildi. Konuşmalar öncesi Avcılar Belediyesi Konservatuarı Binbir Çiçek Korosu konser verdi.

Kılıçdaroğlu, salon toplantılarını artık bitirdiklerini ve bundan sonra alanlarda referandum kampanyasını yürüteceklerini söyledi.

Bundan sonra parti içine değil partinin dışına yönelik çalışmalar yapacaklarını kaydeden Kılıçdaroğlu, şöyle dedi:

'Her bölgede,yerde çalışacağız. Çalışmalarımızı yaparken kutuplaştırıcı söylemlerden uzak duracağız. CHP'nin propagandasını yapmayacağız. Neyi hangi gerekçe ile amaçladığımızı, neden hayır dediğimizi halka sakin, düzgün ve ilgili bir anlayışla anlatacağız. Neden hayır diyoruz, çocuklarımızı düşündüğümüz için, bayrağımızı düşündüğümüz için, Türkiye'yi düşündüğümüz için, terör istemediğimiz için, hep birlikte yaşamak için, her kesimin kimliğine, inancına, yaşam tarzına saygı duyduğumuz için, cumhuriyeti kuranlara minnet duyduğumuz için, daha güçlü bir Türkiye için, milli iradeye saygı duyduğumuz için, egemenlik kayıtsız şartsız milletin olduğu için, herkesin işi aşı olsun değimiz için, hükümet meclise programını sunsun ve meclisten yani milli iradeden güven oyu alsın diye hayır diyoruz. Bir kişi millet meclisini fes etmesin diye hayır diyoruz. Bir kişi, bir siyasi partinin başkanı Anayasa Mahkemesinin 15 üyesinden 12'sini tayin etmesin diye hayır diyoruz. Yargı bağımsız olsun diye hayır diyoruz. Çocuklarımızın geleceği için hayır diyoruz. Çocuklarımız güzel bir Türkiye'de yaşasın diye hayır diyoruz.'

Kılıçdaroğlu, partililerden kutuplaşmaya ve taşkınlığı neden olmayacak şekilde, kızmadan, kimseyi küstürmeden, güler yüzlü bir şekilde referandum çalışması yapmalarını isteyerek, kendisi gibi düşünmeye saygı gösterilmesi için referandumda hayır oyunu kullanacaklarını belirtti.

- 'Hayırı çok iyi anlatmalıyız'

Türkiye'de 1919'dan 2017'ye kadar tek adam rejiminin hiç olmadığını savunan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

'Gazi Mustafa Kemal Amasya Tamimi'nde ne demişti: 'Milletin istiklalini milletin azim ve kararını kurtaracaktır' demişti. Millet sözcüğünü resmi bir belgeye ilk kez yazdıran Mustafa Kemal'dir. Ondan önce millet kavramı yoktu. Ahali vardı, padişahın kulları vardı. Şimdi 80 milyon yurttaş eşit koşullara tabidir ve hepimiz eşitiz. Hepimizin hakları aynı koşullarda garanti altına alınmıştır. Kimse benim can ve mal güvenliğim yoktur demesin diye hayır diyoruz. Herkesin hakları anayasal güvence altında olmalıdır. Bunun için hayır diyoruz ve bunun için 80 milyonun hayır demesini istiyoruz. Eğer bu bir partinin sorunu olarak algılanacaksa en büyük hataya düşmüş oluruz. Anayasa bir partinin, şahsın değildir. Hepimizin anayasasıdır. Her kimlikten, inançtan, görüşten, bölgeden insanımızın yasasıdır. Bir partinin mutfağında hazırlanan bir anayasa değişikliğine biz hayır diyoruz. Hayırı çok iyi anlatmalıyız, hayırlı güzel bir iş yapacağız.'

'Evet olursa, terörü bitireceğiz' söyleminin sık sık dillendirildiğini aktaran Kılıçdaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'15 yıldır iktidardasınız siz terörü bitirdiniz de biri elinizden mi tuttu? Öyle bir tablo çiziliyor ki neden evet dediklerini, halka neden evet demesi gerektiğini anlatamıyorlar. Şunu söylüyorlar 'hayır diyenler teröristtir'. Ben de şunu söylüyorum, evet diyen de hayır diyen de bu ülkenin düzgün, namuslu vatandaşlarıdır ve benim başımın üstünde yeri vardır. Onlar ayırıyorlar, biz ayırmıyoruz. Onlar bizi bölmeye çalışıyorlar, biz bölmüyoruz. Bir arada, birlikteyiz. Birlikte kardeşlik, huzur doğar, ayrışma doğmaz. Kocaman bir Türkiye gibi birlikte olacağız. En güzel dersi az önce Binbir Çiçek Korosu verdi. Horonlar, hoyratlar, arabesk bizim türkümüz mü? Evet bizim türkümüz. Ne eksiğimiz var? Hiçbir eksiğimiz yok. Her şeyimiz var. Kemençe de, tulum da, saz da tef de bizim. Hepsi bir arada çok daha güzel. Barış için kardeşçe yaşamak istiyoruz. Anayasa değişikliği ile aramızı bölmek istiyorlar. Anayasa değişikliği ile düşünce özgürlüğümüzü elimizden almak istiyorlar. Eğer bu değişiklik çıkarsa horon yasaktır diye bir kararname çıkabilir ve kadınlar koromuz horon söyleyemez ama inadına söyleyeceğiz. Bir kararname ile muhtarlıkları kaldırıyoruz diyebilirler. Bir muhtara bu anayasa değişikliğine evet dersen o başkan 'ben koskoca Türkiye Büyük Meclisi'ni feshediyorum, muhtarlığı mı feshedemeyeceğim, muhtarlığı da feshedeceğim'' der. Nasıl bir tehlikeli maceranın içine sürüklendiğini görmemiz ve bunu anlatmamız lazım. Bizi bölmek istiyorlar o tuzağa düşmeyelim. Kutuplaşma yaratmak istiyorlar o tuzağa düşmeyelim.'

- 'Neden seçilmemiş bir kişi Türkiye'yi temsil etsin'

Kılıçdaroğlu, Başbakan Binali Yıldırım ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi bir televizyon programında anayasa değişikliğini tartışmaya davet etti.

Güçlü bir parlamento istediklerini kaydeden Kılıçdaroğlu, 'Kimsenin önünde eğilmeyen, milli iradenin göz bebeği olan bir parlamento. Çünkü bu parlamento Milli Kurtuluş Savaşı'nı yöneten bir parlamentodur. O nedenle unvanı Gazi Meclis'tir. 15 Temmuz darbe girişiminde sabaha kadar üstüne bombalar yağarken bir darbe girişimini püskürtmüştür. Şimdi yeni anayasa değişikliğiyle meclisi alıyorlar ikinci sınıf bir meclis yapıyorlar. Yetkilerini elinden alıyorlar. Cumhurbaşkanı yurt dışına gitti veya hastalandı. Mevcut Anayasa'ya göre vekaleti Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı yapıyor. Tarafsız ve milli iradeyi en üst düzeyde temsil ettiği için. Yeni anayasa değişikliği yürürlüğe girerse Sayın Başkanı kim temsil edecek? Seçimle gelmemiş, kendisinin tayin ettiği bir kişi temsil edecek. Bir demokrasiye en fazla bu kadar ihanet edilir. Neden seçilmemiş bir kişi Türkiye'yi temsil etsin? Bu ancak Türkiye'de darbe dönemlerinde olmuştur. Milli iradeye saygı duyduğumuz için hayır diyoruz.' ifadelerini kullandı.

'Cumhurbaşkanı'na hakaret etmek' iddiasıyla tutuklanan CHP Maltepe Gençlik Kolları üyesi Samet Sarı'nın serbest bırakılmasını isteyen bir grubun pankart açması ve slogan atması üzerine Kılıçdaroğlu, 'Sadece Samet Sarı değil, hapisteki bütün gazetecilerin bırakılması için hayır diyoruz. Barış bildirisine imza attığı için kapının önüne konulan akademisyenler için hayır diyoruz' dedi.

Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

'Aslında hayır diyerek Türkiye'de bir barışın, huzurun altına imza atıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı görevinin başında olacak. Binali Yıldırım görevinin başında olacak ki biz hayır diyerek onu da korumuş bir anlamla onun için çalışmış oluyoruz. Meclisin yetkileri elinden alınmamış olacak. Halk çok önemli bir dersi siyaset kurumuna vermiş olacak. Adaletli bir Türkiye istiyor halkımız. Hukukun üstünlüğünü halkımız istiyor. Yolunuza devam edin ve parlamenter sistemdeki sorunları bitirin diyor. Evetin mesajı ise sonu belli olmayan dipsiz bir kuyuya, bir maceraya Türkiye'ye sürüklemektir. Bir kişiye her türlü yetkiyi vereceksiniz. Savaş ilan edecek, bütün müsteşarları o tayin edecek, başkan yardımcısı 50 mi, bin mi 10 bin mi o karar verecek. Sayı yok çünkü. Niye milletvekili sayısını 600 çıkarıyorlar. Buna da itiraz edeceksiniz.'
Kaynak: AA