ATO'da 'İstihdam Seferberliği' Toplantısı

Ankara Valiliğinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı istihdam seferberliği kapsamında düzenlediği “Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Programı” toplantısı, Ankara Ticaret Odası (ATO) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

ATO'da 'İstihdam Seferberliği' Toplantısı
Ankara Valisi Ercan Topaca’nın başkanlık ettiği toplantıya ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Ankara Sanayi Odası (ASO) Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz, SGK ve İŞKUR il müdürleri, Ankara’daki organize sanayi bölgelerinin temsilcileri, iş adamları ve ATO Meclis üyeleri katıldı.

İş adamlarını tek tek dinleyen ve notlar alan Vali Topaca, toplantıda yaptığı konuşmada Çalışma Hayatında Milli Seferberlik Programı’nı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde istihdamı artırmak amacıyla başlattıklarını belirterek, “Bu program istihdamı, üretimi ve refahı artırmak, sürdürülebilir bir kalkınma seviyesini yakalamak içindir” dedi.

Türkiye’nin ekonomik olarak sıkıntılı bir süreçten geçtiğini söyleyen Vali Topaca, “Bu ülkeye yapılacak en güzel hizmetlerden birisi ekonominin, üretimin, sanayinin önünü açmaktır” diye konuştu.

İşletmeler üzerindeki yüklerin azaltılması için çalışmalar yürütüldüğünü kaydeden Topaca, iş arayanlarla işverenleri bir araya getirmek suretiyle istihdam sorununu çözmeye çalıştıklarını anlattı. İş adamlarının her türlü sorunu kendisine iletebileceğini ifade eden Topaca, şöyle konuştu:

“Telefonun ucundayız. Herhangi bir şekilde bizi ilgilendiren, vali olarak benim veya arkadaşlarımın tedbir alması gereken bir sorunla karşılaştığınızda lütfen bana ve arkadaşlarıma sorunu iletin. Sizlerin taleplerine, sorunlarına duyarlı bir vali, çözüm üretmeyi pratik olarak sağlayabilecek düşünce yapısında bir insan olduğumu, iş dünyasına yabancı olmadığımı ifade etmek istiyorum.”

Baran: “Ülkemiz yükselen yıldızlar arasında yer alacak”

ATO Başkanı Gürsel Baran ise, toplumun tüm kesimlerinin istihdam seferberliğine destek verdiğini belirterek, “Biz de Ankara Ticaret Odası olarak istihdam seferberliğine destek veriyoruz. Biz de devletimizin yanındayız” dedi.

ATO’nun istihdam seferberliğine katkıda bulunmak için yaptığı çalışmaları anlatan Baran, ATO üyelerini istihdam destekleri konusunda bilgilendirmek amacıyla Meclis Toplantısı’na davet ettiklerini, İŞKUR Genel Müdürü, KOSGEB Başkanı, Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü ve Türkiye Bankalar Birliği Genel Başkanı’nın üyelerin sorularını cevapladıklarını belirtti.

Meclis Toplantısı’nın ardından ATO bünyesinde hizmet verecek İŞKUR Hizmet Noktası’nın açılışını yaptıklarını söyleyen Baran, şunları kaydetti:

“Ankara’da yaklaşık 200-250 bin iş arayan kardeşimiz var ama 200-250 bin kadar da işçi arayan arkadaşımız var. Demek ki doğru işçiyle doğru işi buluşturamıyoruz. Burada bir problemimiz var aslında. Bunu çözdüğümüzde istihdamla ilgili problemimiz kalmayacak. Meslek liseleri aracılığıyla, eğitim sistemimizdeki revizyonlarla bunların düzeltileceğini ve istihdamla ilgili yakın bir gelecekte sıkıntı yaşamayacağımızı düşünüyorum.”

Türkiye’nin zor bir dönemden geçtiğini hatırlatan Baran, “Ülkemizin üzerindeki kara bulutlar dağıldığında ülkemizin dünyada yükselen yıldızlar arasında yer alacağına eminim. 2017 yılının da çok iyi geçeceğine eminim” diye konuştu.

İstihdamı artırmak için yürüttükleri çalışmaları anlatan ASO Başkanı Nurettin Özdebir de, üyelere yönelik istihdam teşviklerini tanıtma toplantıları düzenlediklerini, ASO üyesi 183 firmanın Şubat sonu itibariyle bin 917 kişiye istihdam sağladığını, Nisan sonuna kadar bu sayıyı 8 bin 388’e çıkarma sözü verdiklerini bildirdi. İmalat sanayinde eleman bulma sıkıntısı yaşandığını dile getiren Özdebir, çalışmayı özendirecek tedbirler alınması gerektiğini kaydetti.

Özdebir, nitelikli eleman yetiştirmek üzere Sürekli Eğitim Merkezi açtıklarını da sözlerine ekledi.

ATB Başkanı Faik Yavuz ise her yıl istihdam piyasasına 1 milyon gencin katıldığını hatırlatarak, “Bunlara iş bulmak hepimizin görevi” dedi.

İstihdam seferberliğinin önemine işaret eden Yavuz, işverenlere, “Bu bir seferberliktir. İhtiyacınız yoksa bile birer, ikişer kişi alın. Bu süreci atlatalım. Bu geçiş sürecini geçirmek için ihtiyaç fazlası da olsa eleman almak zorundayız” diye seslendi. Yavuz, tüm ATB üyelerine istihdam seferberliğine katılmaları için mektup yazdıklarını da söyledi.



Toplantıda Ankara Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ahmet Taşanda istihdam teşvikleri konusunda sunum yaptı. Vali Ercan Topaca, toplantıya katılan iş adamlarının istihdam destekleri ile ilgili görüş ve önerilerini dinledi.
Kaynak: İHA