İzmir Barosu'ndan Hayvan Hakları Paneli

İzmir Barosu tarafından hayvan haklarıyla ilgili panel düzenlendi.

Barodan yapılan yazılı açıklamaya göre, panelde konuşan İzmir Barosu Başkanı Avukat Aydın Özcan, İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu'nun 2008 yılından bu yana çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Özellikle Ceza Kanunu'nda gerekli değişikliklerin yapılarak hayvanlara yapılan haksız muamelelerin aynen insana yapılmış gibi cezalandırılması gerektiğini düşündüklerini vurgulayan Özcan, şöyle devam etti:

'Sadece Kabahatler Kanunu'na göre cezalandırmanın çok da caydırıcı bir nitelik taşımadığını hepimiz biliyoruz. Bu yasaya rağmen her gün gazetelerde hayvanların dövüştürüldüğünü, kötü muameleye maruz bırakıldıklarını görüyoruz. Toplum olarak bu konularda daha duyarlı olmamız gerektiğini düşünüyorum. Ama maalesef gerçekleri de konuşmamız gerekirse duyarlı bir toplum değiliz. O yüzden ceza yaptırımlarıyla, yasalardaki yapılacak olumlu gelişmelerle caydırıcılığı arttırmak gerekir.'

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan İşgüzar, 'Türk Hukukunda Hayvanın Hukuki Niteliği' başlıklı sunumunda, insan sevgisinin, hayvan sevgisinin ailede verilmesi gerektiğini belirtti.

Hayvan sevgisiyle ilgili okullarda bir tek müfredat olmadığını, televizyonlarda bir tek kamu spotu olmadığını ifade eden İşgüzar, hayvanın hukuki niteliği konusunda dünyada başlıca üç görüş olduğunu aktardı.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Demir ise 'Hayvanların Tedavilerinin Yapıldığı Kliniklerin ve Hayvan Barınaklarının Hukuki Sorumlulukları' başlıklı sunum gerçekleştirdi.

Kaynak: AA