Fildişi'nin Eski 'First Lady'si Gbagbo'nun Yargılanması

Abidjan Ağır Ceza Mahkemesi, 'savaş suçu ve insanlığa karşı suç' işlediği iddia edilen Gbagbo hakkında beraat kararı verdi.

Fildişi Sahili'nde, savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle hakim karşısına çıkarılan eski Devlet Başkanı Laurent Gbagbo’nun eşi Simone Gbagbo aklandı.

Abidjan Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Kuadjo Boiqui, gazetecilere yaptığı açıklamada, mahkemenin 'savaş suçu ve insanlığa karşı suç' işlediği iddiasıyla yargılanan Gbagbo hakkında beraat kararı verdiğini söyledi.

Muhalefetteki Fildişi Halk Cephesi (FPI) Başkan Yardımcısı Firmin Krekre, mahkemenin bu kararının yerinde olduğunu dile getirerek, 'Geçmişte yaşananları, uzlaşma yoluyla unutmak gerekiyor.' dedi.

Fildişi Sahili Siyasi Kriz Sonrası Mağdurlar Topluluğu Başkanı Diaby Issiaka da bir hukuk devletinde alınan bu kararın, mağdurlar için kabul edilemez olduğunu savundu.

Abidjan Başsavcısı Aly Yeo, Simone Gbagbo'nun 'savaş suçu ve insanlığa karşı suç' işlediği gerekçesiyle ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasını talep etmişti.

Batı Afrika ülkesi Fildişi Sahili'nde, Kasım 2010'daki devlet başkanlığı seçiminde yenilgiyi kabul etmeyen Laurent Gbagbo, koltuğu rakibi Alassane Vattara'ya bırakmamış, çıkan şiddet olaylarında yaklaşık 3 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Öte yandan Abidjan Mahkemesi, Simone Gbagbo'ya 2015'te, 'ulusal güvenliği tehlikeye attığı' iddiasıyla 20 yıl hapis cezası vermiş ve 10 yıl sivil haklardan yoksun bırakılmasına hükmetmişti.
Kaynak: AA