Macaristan'da Tüm Sığınmacıları 'Gözaltında Tutacak' Kanun Yürürlükte

Macaristan Ulusal Meclisinin 7 Mart'ta kabul ettiği 'sığınmacı yasası' bugün yürürlüğe girdi.

Macaristan Ulusal Meclisi tarafından kabul edilen, aralarında çocukların da bulunduğu tüm sığınmacıların iltica başvurusu süresince sınırda oluşturulacak kamplarda 'gözaltında tutulmasını' zorunlu kılan yasa yürürlüğe girdi.

Yasaya göre, sığınmacılar iltica başvurularını sadece sınır bölgelerinde kurulacak konteynerlerde yapabilecek. Sığınmacılar iltica başvurularının değerlendirilme süresince ülkeye giremeyecek ve serbest dolaşım haklarından yararlanamayacak. İltica başvurularını geri çekenler, sadece Sırbistan'a geri dönebilecek.

14-18 yaş arasındaki refakatsiz çocuklar da iltica başvuruları değerlendirilirken konteynerlerde tutulacak. Ayrıca ülke genelinde yakalanan tüm sığınmacılar, tel örgülerle çevrili sınırdan Macaristan dışına çıkarılacak.

Macaristan İçişleri Bakanı Sandor Pinter'in sunduğu yasa tasarısı ulusal meclis tarafından 7 Mart'ta hükümeti oluşturan Fidesz-KDNP koalisyonu ve mecliste ikinci büyük parti Jobbik'in desteğiyle 6'ya karşı 138 oyla kabul edilmişti.

- Macaristan'ın sığınmacılara karşı aldığı önlemler

Sığınmacıların Batı Avrupa'ya geçmek için kullandığı en önemli güzergahlardan olan Macaristan, sığınmacı akınını durdurmak için Sırbistan ve Hırvatistan sınırına jiletli tel örgü çekmiş, sınır bölgelerinde olağanüstü hal ilan ederek yasa dışı geçişler için uygulanan cezaları artırmıştı.

Macaristan, sığınmacılara karşı alınan önlemler kapsamında, Vişegrad Grubu'ndaki ortakları Çekya, Polonya ve Slovakya'nın desteğiyle sınırlarına asker ve polis takviyesi yapmıştı. Macar hükümeti, sığınmacı krizi çerçevesinde Balkan ülkelerinde yaşanan belirsizlik dolayısıyla geçen yıl 9 Mart'ta sınırlarındaki güvenlik önlemlerini artırıp ülke genelinde olağanüstü hal ilan etmişti.

Ayrıca birçok sivil toplum kuruluşu, Macar güvenlik güçlerinin, ülkeye giren sığınmacılara şiddet uygulayarak onları Sırbistan'a geri gönderdiğini öne sürüyor.
Kaynak: AA