AEÜ'de 'Ahi Evran'dan Şeyh Edebali'ye, Kırşehir'den Cihan Devletine' Konferansı

Ahi Evran Üniversitesi Eğitimci Ahiler Topluluğu 'Ahi Evran’dan Şeyh Edebalı’ya, Kırşehir’den Cihan Devletine' konferansı düzenlendi.

AEÜ'den yapılan açıklamaya göre, Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'ndaki programa konuşmacı olarak katılan eski Kültür Bakanı Gökhan Maraş, Ahilik kültürünün Orta Asya’dan Anadolu’ya gelişim sürecini anlattı.

Ahilik ile Anadolu’nun her yöresinde tekke açılarak hizmet verildiğini belirten Maraş, 'Avrupa hastalıklarla, yoksullukla boğuşurken doğu zenginlik içindeydi. Ahiliğin Anadolu’ya yerleşmesiyle yardımlaşmalarda arttı. Bu durum İslamiyet’in yayılmasında da etkili oldu. İslamiyet’le dünyaya nizam verme, adaleti sağlama, haksızlığı ve kötülüğü ortadan kaldırma gibi amaçlarımız oldu. Ahilik bunu yerine getirmede en etkili birimlerden biriydi. Ahiler bulundukları yerlerde aynı zamanda devletin de meşru görevlileriydi. Silah taşıma hakları vardı. Ahiler bulundukları şehirde, beldede, köyde yaşayanlara kılıç kullanma ve ok atma eğitimi de verirlerdi. Ahiler ekonomik hayata ve sosyal hayatın düzene girmesine yardımcı olmuşlardı.' değerlendirmesinde bulundu.

Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Refik Balay ise nizamı alem anlayışına vurgu yaparak, bu anlayışın adalet, düzen ve doğrulukla gerçekleştiğini, güçlü bir insani erdeme, tarihi şuura sahip olunduğunu belirtti.

Programa akademik personel ve ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Kaynak: AA