Uluslararası Çaka Bey Sempozyumu

Türk Tarih Kurumu Başkanı Turan: 'Türkler Anadolu'yu fethettiler, Bizans gibi kıdemli bir devleti devirdiler ki batı ile aramızda bugün bile seyreden o amansız anlaşmazlıkların arasında bu vardır'.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Refik Turan, 'Türkler Anadolu'yu fethettiler, Bizans gibi kıdemli bir devleti devirdiler ki batı ile aramızda bugün bile seyreden o amansız anlaşmazlıkların arasında bu vardır.' dedi.

Turan, '1081 Çaka Bey ve İzmir'in Fethi' kutlamaları kapsamında Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen Uluslararası Çakabey Sempozyumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, 11. yüzyılın son çeyreğinin dünya tarihinin çok önemli değişime uğradığı bir bölüm olduğunu söyledi.

Bu süreçte 'Anatolia'nın Türkiye olduğunu anlatan Turan, 'Gerçi Anadolu olarak türetilen ve örtüşen bu isim de çok anlamlı ve güzel bir isim. Anaların dolu olduğu bir ülke, içi dopdolu bir anlam.' diye konuştu.

Turan, tarihçi yazar Yılmaz Öztuna'nın Anadolu Selçuklu Devleti'nin kuruluşu için 'Türkiye Devleti'nin kuruluşu' değerlendirmesinde bulunduğunu anımsatarak, şunları belirtti:

'Benim de hak verdiğim, katıldığım bir görüş. En azından Anadolu'daki siyaset, devlet köklülüğümüzü derince ifade eden bir tespit. Türkler Anadolu'yu fethettiler, Bizans gibi kıdemli bir devleti devirdiler ki batı ile aramızda bugün bile seyreden o amansız anlaşmazlıkların arasında bu vardır. 90'lı yıllarda Rus siyasetçi Jirinovski bir gazeteciye şöyle hitap etmişti, 'Siz Türkler, tarihin en suçlu milletisiniz.' diye. 'Sebep ne?' deyince, verdiği cevap çok ilginç, 'Siz Bizans gibi tarihin gördüğü en büyük medeniyet devini yok ettiniz. Bundan daha büyük bir sonuç olabilir mi?' Bu bir psikolojiyi, arka planda bir görüşü hatta bir saplantıyı ifade ediyordu.'

İzmir'i fetheden Çaka Bey'in diğer komutanlara göre biraz daha genç olduğunu, esir düşmesine rağmen önemli işlere imza attığını dile getiren Turan, Çaka Bey'in 'bozkırın süvarileri'ne denizciliği aşıladığını kaydetti.

İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı da bu sene ilk defa düzenlenen '1081 Çaka Bey ve İzmir'in Fethi' kutlamalarının 18 Mart'ta kitap fuarı ile başladığını, yarın Gündoğdu Meydanı'ndaki törenle İzmir halkıyla kutlanacağını belirtti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan da 8 bin 500 yıllık geçmişi bulunan İzmir'in Osmanlı döneminde olduğu gibi hoşgörü kenti olma özelliğini sürdürdüğünü ifade etti.

Uluslararası Çaka Bey Sempozyumu 26 Mart Pazar gününe kadar devam edecek.
Kaynak: AA