Amcalarını Öldürdüğü İddia Edilen 3 Yeğenin Yargılandığı Dava

Büyükçekmece'de amcaları İmam Önkol'u öldürdüğü iddiasıyla 3 kişinin yargılandığı davada, mahkeme, 2 kişinin ''kasten öldürme'' suçundan 15 yıl, 1 kişinin ise ''tehdit'' suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

Büyükçekmece'de amcaları İmam Önkol'u öldürdüğü iddiasıyla 3 kişinin yargılandığı davada, mahkeme, 2 kişinin ''kasten öldürme'' suçundan 15 yıl, 1 kişinin ise ''tehdit'' suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

Bakırköy 15. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Murat Önkol ve Abdülkadir Önkol, tutuksuz sanık Mekail Önkol ve avukatları katıldı.

Tutuklu sanık Murat Önkol, dosyaya yansıyan bilirkişi raporuna göre maktulun elinde muhtemelen silah olabileceğine yönelik rapor bulunduğunu, maktulün ceketinde ve kemerinde kurşun deliği bulunmadığını, sadece pantolonunda bulunduğunu söyleyerek, ''Muhtemelen amcamın kendi silahından vurulmuş olma ihtimalinin değerlendirilmesini talep ediyorum. Yapmış olduğumuz eylemin korkutmaya yönelik bir davranış olduğunu ve bu hususta hakkımızda hüküm tesisini talep ediyoruz.'' diye konuştu.

Söz alan bir diğer tutuklu sanık Abdülkadir Önkol da ağabeyi Murat Önkol ile birlikte maktul amcalarını korkutmaya yönelik hareket tarzı içinde olduklarını, özellikle ağabeyinin bütün mermileri havaya doğru ateş ettiği söyledi.

Sanık Önkol, ''Amcamın silah çekmek üzere hareket ettiğini görünce elim bir anlık aşağıya eğildi fakat buna rağmen atış amcama isabet etmedi. Amcamın kendi silahıyla kendisini vurmuş olabileceğine ilişkin hakkımızda hüküm kurulmasını talep ediyoruz. Beraatimizi istiyorum.'' dedi.

Mahkeme heyeti, sanıklar Murat Önkol ve Abdülkadir Önkol'u maktul İmam Önkol'u ''kasten öldürme'' suçundan müebbet hapis cezasına çarptırarak, eylemin maktulün dosyaya yansıyan kişiliğine yönelik olumsuz davranışları ve sanıklar üzerinde yarattığı psikolojik baskı nedeniyle gerçekleştiğini göz önüne alarak, haksız tahrik ve duruşmalardaki iyi halleri nedeniyle cezalarını 15 yıla indirilmesine karar verdi.

Sanıklar Abdulkadir Önkol ve Murat Önkol'un tutukluluk hallerinin de devamına hükmeden mahkeme, tutuksuz sanık Mekail Önkol hakkında ''kasten adam öldürme suçuna yardım'' maddesinden hakkında dava açıldığını ve yapılan yargılamada değişen suç vasfı karşısında sanığın eyleminin birden çok kişi ile birlikte gözdağı vermek kapsamında kaldığını belirterek, ''tehdit'' suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezasına oy çokluğuyla çarptırıldı.

Üye hakim Sibel Kaymakcı Tekeli, sanıklardan Mekail Önkol ile olan hükme muhalefet şerhi koydu. Hakim Tekeli, sanık Mikail Önkol'un ''kasten adam öldürmeye yardım etme'' suçundan cezalandırılması gerektiğini belirterek, sanıklar hakkında haksız tahrik hükümlerinin de uygulanmaması gerektiği görüşünde bulundu.

- Olayın geçmişi

Büyükçekmece'de 8 Ocak 2016 günü İmam Önkol'un (51) vücuduna aldığı tek kurşunla yaşamını yitirmesi olayında, Önkol'un arabasında bereler ve evrak çantası içerisinde iki adet tabanca ve şarjörleri bulunmuştu.

Silahların İmam Önkol'un yeğenleri avukat Murat Önkol (40) ve psikolog Abdulkadir Önkol'a (34) ait kayıtlı tabancalar olduğu belirlenirken, olaydan hemen sonra Atatürk Havalimanı'nda yapılan operasyonda polis şüpheliler Murat Önkol ve Abdulkadir Önkol'un içinde bulunduğu Batum uçağının pilotuyla iletişime geçerek uçağı durdurup, gözaltına almıştı. Bir diğer yeğen Mekail Önkol da olayla ilgili gözaltına alınmıştı.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca, Murat ve Abdülkadir Önkol hakkında ''kasten öldürme'' suçundan müebbet hapis, Mekail Önkol içinse ''kasten öldürme suçuna yardım'' suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.
Kaynak: AA