Yemen'deki Olaylar

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin sözcüsü Tuğgeneral Asiri: 'Husiler, Hudeyde Limanı'nı askeri üsse dönüştürdü ve Kızıldeniz'de uluslararası sularda yaptığı saldırılar için bir hareket noktası haline getirdi'.

Yemen'de meşru hükümete destek veren Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin sözcüsü Tuğgeneral Ahmed Asiri, Husilerin Hudeyde Limanı'nı askeri üsse dönüştürdüğünü ve Kızıldeniz'de uluslararası sulardaki saldırıları için bir hareket noktası haline getirdiğini söyledi.

Asiri, Suudi Arabistan'ın resmi kanalı El-İhbariyye'ye yaptığı açıklamada, koalisyon güçlerinin Yemen'de meşruiyet sağlanıncaya dek operasyonlarının süreceğini belirterek, Husilerin elindeki El-Hudeyde Limanı'nın bugün ya da yarın meşru yönetimin kontrolüne geçeceğini anlattı.

Tuğgeneral Asiri, 'Husiler, Hudeyde Limanı'nı askeri üsse dönüştürdü ve Kızıldeniz'de uluslararası sularda yaptığı saldırılar için bir hareket noktası haline getirdi. Bu şekilde uluslararası suların güvenliğini tehdit ediyorlar. Ayrıca burayı silah kaçakçılığı için de kullanıyorlar.' dedi.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Birleşmiş Milletlerden (BM) Hudeyde Limanı'nı korumasını istemediğini dile getiren Asiri, yalnızca insani yardımları gözetmesinin istendiğini aktardı.

Geçen perşembe günü Hudeyde Limanı karşısında 145 göçmeni taşıyan tekneye helikopterle yapılan ve 42 kişinin hayatını kaybettiği hava saldırısına da değinen Asiri, 'Göçmenlerin teknesine darbeciler (Husiler) saldırdı.' ifadesini kullandı.

Yemen'deki meşru yönetim, Hudeyde'nin Afrika kıtasından yapılan silah kaçakçılığının kilit noktası olduğunu belirtirken bölge, Husiler nezdinde de askeri güç kaynağı olarak görülüyor. Sahili ellerinde bulunduran yönetim karşıtları, koalisyona ait savaş gemilerini buradan hedef alıyor. Son olarak ocak ayında Husilerin, Suudi Arabistan savaş gemisine saldırısı sonucu gemi mürettebatından iki asker hayatını kaybetmiş, bu olaydan sonra meşru yönetimin Hudeyde'yi kontrol altına alması gerektiği düşüncesi güçlenmişti.

BM Yemen İnsani Yardım Koordinatörü Jamie McGoldrick geçen ay yaptığı açıklamada, başkent Sana ve diğer bölgelere yardımın ulaştırıldığı Husilerin kontrolündeki Hudeyde Limanı'na çatışmaların yaklaştırılmaması çağrısında bulunmuştu.

McGoldrick, 'Batı sahili boyunca artan çatışmalar, deniz ve hava yoluyla gerçekleşen bombardıman ve Hudeyde Limanı'ndan acil yardım malzemelerinin girişindeki kısıtlama, 17 milyon Yemenlinin yemek sıkıntısı çekmesine neden oluyor. Zorunlu olan gıda ihtiyaçlarını karşılayamıyorlar.' açıklamasını yapmıştı.
Kaynak: AA