DÜ'de 'Etkili Konuşma Sanatı' Semineri

Dicle Üniversitesi (DÜ) Sosyal Araştırma Merkezi tarafında “Etkili Konuşma Sanatı Semineri” düzenlendi.

DÜ'de 'Etkili Konuşma Sanatı' Semineri
İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Konferans salonunda gerçekleşen seminere Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Eyyüp Tanrıverdi, Genel Sekreter Yardımcısı Uzm. Ali Haluk İzol akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan DÜ Sosyal Araştırma Merkezi Müdürü Doçent. Dr. Bahar Burtan Doğan, “Konuşma bir sanattır. Bu sanat uzun deneyimler sonunda elde edilen ilkelerini, kavramlarını tanır, bunları bilinçle uygularsak konuşmamızı geliştiririz. Güzel ve etkili konuşma sanatı doğuştan getirilen tanrı vergisi değildir. Bu denemeler, çalışmalar sonradan kazanılan bir beceridir” dedi.

Seminere konuşmacı olarak katılan Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyen güzel konuşmanın teknikleri üzerinde durdu. İşliyen, “Söz su gibidir, yumuşak olmalıdır. Söz yapıcı olmalıdır. Her sözün yeri ve zamanı vardır. Yerinde ve zamanında yapılan koşuma etkili olur. Söz gürültülü olmamalıdır. Söz anlaşılır ve sade olmalıdır. Söz söyleyene tesir etmelidir. Söz söyleyenin kişiliğini ele verir. Sözün anlamı gibi algısında olmalıdır. Sözü doğru telaffuz etmeliyiz. Söz kalpten çıkarsa kalbe girer. Güzel gönüllü insanların güzel sözleri olur. Güzel bir üslubu ile sözlerinizi insanlara ulaştırmanızı Rabbimden diliyorum” diye konuştu.

Kaynak: İHA