Geleceğin Takı Tasarımcıları Sektörle Buluştu

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi (İKBU) Meslek Yüksekokulu Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Bölümü öğrencileri, dünyanın 5. büyük uluslararası mücevher fuarı İstanbul Jewelry Show’da açmış olduğu standla tasarımlarını ziyaretçilere sundu.

Geleceğin Takı Tasarımcıları Sektörle Buluştu
İKBU Meslek Yüksekokulu Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Bölümü kurulduğu günden bu yana öğrencilerini sektöre hazırlarken aynı zamanda bütün fuar etkinliklerine de katılıyor. İstanbul Jewelry Show’da da İKBU’nun açmış olduğu standla birlikte öğrencilerin yapmış olduğu tasarımlar, çalışmalar ve Türkiye’den çıkarılan değerli taşlardan oluşan koleksiyonlar ziyaretçilere sunuldu.

“Sektörün ihtiyacına uygun mezunlar yetiştiriyoruz”

İKBU Meslek Yüksekokulu Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Bölümünün Mehmet Altınbaş Eğitim ve Kültür Vakfı’nın vitrin bölümlerinden biri olduğunu vurgulayan İKBU Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Zeynep Banu Dalaman bu bölümle birlikte kuyumculuk sektörünün ihtiyacı olan bir nesil yetiştirdiklerini söyledi.

Zeynep Banu Dalaman aynı zamanda, “Altınbaş Vakfı’nın en önemli vizyonlarından bir tanesi eğitime destektir. Amacımız sektöre donanımlı gençler yetiştirmek. Altınbaş Ailesi’ne katacağımız donanımlı, dil, tasarlama ve pazarlama bilen sektörün dünya standartlarına uygun gençlerini yetiştirmek ve onları bir an önce meslek hayatına girmesini sağlamak asıl amacımız” dedi.

“Sektörü ve trendleri yakından takip ediyoruz”

İKBU Meslek Yüksekokulu Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Elanur Güner de bölümde özellikle uygulamalı eğitim verdiklerini dile getirerek, “Biz öğrencilerimizi sektörün ihtiyacına göre yönlendiriyoruz. Çünkü öğrencilerimiz bizden mezun olduklarında sektörde yer alacakları için sektörü ve trendleri takip ediyor ve buna göre yön alıyoruz. Aynı zamanda hikâyesi olan tasarımlar yapıyoruz. Tasarımlarını çizen öğrenciler daha sonra atölyede tasarladıkları takıları ürüne dönüştürüyorlar. Bunun yanı sıra Türkiye’den çıkarılan taşları öğrencilerimiz işliyor, kesiyor ve onları da yine takılara dönüştürerek burada sergiliyoruz. İKBU olarak bizim “COOP” adında bir uygulamamız var. Burada öğrencilerimizi yerinde uygulamalara gönderiyoruz. Öğrencilerimiz 1. sınıfın sonunda yaz stajına gidiyorlar. Bu yaz stajının ardından bir sonraki dönem haftada en az bir gün yaz stajında gittikleri firmada ya da başka bir firmada işi yerinde uygulamalı olarak öğreniyorlar. Biz üniversitede akademik olarak teorik ve pratik bilgi veriyoruz ama genel anlamda sektörel bilgi ve pratiğini de firmaların içinde yerinde uygulamalı olarak öğrenmelerini sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

Fuarda sergilenen çalışmalardan da bahseden Elanur Güner, “Biz her fuara ya da bir etkinliğe başladığımızda, farklı trendlere göre hareket ediyoruz. Özellikle burada bu sene kestiğimiz Türkiye’den çıkarılan taşları koleksiyona dönüştürdük. Aynı zamanda öğrencilerimiz yine sektöre yönelik altın set çalışmaları yaptılar. Öğrencilerimizin artık staj zamanı geliyor. Kendilerini firmalara gösterme zamanı. Biz de bunun için buradayız. Öğrencelerimizi ve eserlerini firmalara tanıtıyoruz” diye konuştu.

“Firmalarla birebir sektör içinde olma şansımız oldu”

İKBU Meslek Yüksekokulu Kuyumculuk ve Takı Tasarımı bölümü 2. sınıf öğrencisi Esra Kalaycıoğlu da eğitimler boyunca sektör ile hep iç içe olduklarını dile getirerek, “Ben bu bölüme başladığımda kuyumculuk adına hiçbir bilgiye sahip değildim. Bütün her şeye sıfırdan başlayarak bu iki yıl içinde bütün deneyimlere ve bilgilere sahip oldum. Aynı zamanda fabrikamızda materyallerle çalışarak işin tüm pratiğini de geliştirdik. Onun dışında uygulamalı derslerimiz oldu. Staj yaptık, firmalarla birebir sektör içine girerek bu konuda eğitim alma fırsatımız oldu” diye konuştu.

Kaynak: İHA