Brezilya, Bozuk Et Skandalının Etkilerini Azaltmaya Çalışıyor

Brezilya Devlet Başkanı Michel Temer, ülkede patlak veren bozuk et skandalının ihracat üzerindeki olumsuz etkilerini asgariye indirmek amacıyla ithalatçı ülkelerin büyükelçileriyle bir araya geldi.

Devlet Başkanlığı Sarayı'nda, Brezilya'dan et ithal eden bazı ülkelerin diplomatlarıyla buluşan Temer, hükümetin, ülkenin ürün kalitesindeki güvenilirliğini pekiştirmek istediğini belirterek skandalın aydınlanması ve sorumluların adalete teslim edilmesi için özel soruşturma ekibi kurulacağını söyledi.

Soruşturma kapsamında, bozuk et gönderilen ülkeler ve sorumlu firmaların listesinin de Tarım Bakanlığınca açıklanacağını kaydeden Temer, bakanlık bünyesinde çalışan 11 bin müfettişten yalnızca 33'ünün skandala karıştığını ifade etti.

Temer, toplantının ardından, yabancı misyon temsilcilerini akşam yemeği için Brasilia'daki barbekü lokantasına davet etti.

Bu arada, Devlet Başkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, ülkedeki tüm et paketleme tesislerinin, Brezilya'dan et ithal eden ülkelerin denetimine açık olacağı bildirildi.

Dünyanın en büyük et ihracatçılarından olan Brezilya'da, 21 et üreticisi şirket, bozuk etlerin son kullanma tarihlerini değiştirdikleri, etlere kimyasal madde ve su karıştırdıkları iddiasıyla soruşturulurken 3 şirkete üretim yasağı getirildi.

Skandalın patlak vermesi üzerine, Avrupa Birliği ve Çin, Brezilya'dan açıklama talep etti.

Bozuk et skandalı kapsamında düzenlenen operasyonlarda şimdiye kadar 36 kişi tutuklandı. Federal yargı, soruşturma altındaki 46 kişinin banka hesaplarındaki yaklaşık 1 milyar Brezilya realini (324 milyon dolar) bloke etti.

Kaynak: AA