Bosnalı Hırvat Eski Lider Prliç Ve 5 Askerin Temyiz Duruşması Başladı

SARAYBOSNA – Bosna savaşı sırasında insanlığa karşı işledikleri suçlar nedeniyle 10 ila 25 yıl arasında hapis cezalarına çarptırılan Bosnalı Hırvat eski lider Jadranko Prliç ile 5 Bosnalı Hırvat askeri liderin temyiz duruşmaları başladı.

2013’te Lahey’deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY) tarafından 1992-95 yılları arasındaki Bosna savaşı sırasında insanlığa karşı işledikleri suçlar nedeniyle 10 ila 25 yıl arasında hapis cezalarına çarptırılan 5 Bosnalı Hırvat askeri liderin temyiz duruşmaları bugün başladı.

Savaş sırasında "Hersek-Bosna" adlı sözde bir devlet ilan ederek bölgede Müslümanlara yönelik, etnik temizliğe girişen Prliç ve beraberindeki 5 Hırvat askeri liderin temyiz celsesinde konuşan Savcı Kenneth Scott, kendisini, Hersek-Bosna’nın cumhurbaşkanı ilan eden Prliç liderliğindeki Hırvatların bölgeyi Müslümanlardan temizleyerek bölgenin demografik yapısını değiştirilmesini planladığını söyledi.

Prliç ile birlikte 2013’te aleyhlerinde verilen hükümlere itiraz eden Bosnalı Hırvat liderler Bruno Stojic, Slobodan Praljak, Milivoj Petkovic, Valentin Coric ve Berislav Pusic’in temyiz davasının yıl sonuna kadar sonuca bağlanması bekleniyor.

2013 yılındaki kararda Prliç, Osmanlı döneminde inşa edilen ve Bosna Hersek’in sembolleri arasında yer alan Mostar köprüsünün yıkılmasından da suçlu bulunmuştu. Tarihi köprü, Türkiye’nin girişimi ile TİKA, UNESCO ve Dünya Bankası’nın desteğiyle Türk firmaları tarafından aslına uygun olarak yeniden inşa edilmişti.
Kaynak: İHA