Ramallah-Kahire İlişkilerinde 'Gizli Gerginlik' İddiaları

ElHalil Üniversitesi Siyasal Bilgiler Bölümü Öğretim Üyesi Şevbeki: 'Mısır, Fetih Genel Sekreteri Racub'u, Dahlan'ın Filistin siyasi sahnesine dönüşü veya Fetih hareketine paralel bir yapı oluşturması önünde engel olarak görüyor' Çağdaş Araştırmalar Merkezi araştırmacılarından Beşarat: 'Başta barış sürecindeki rolü olmak üzere Mısır ile Filistin arasındaki ilişkilerin belirleyici unsurları var. Bunlar da ilişkileri rayında tutmayı gerektiriyor'

Fetih Hareketi Genel Sekreteri Cibril Er-Racub'un Mısır'a alınmaması, Ramallah yönetimi ile Kahire arasında 'gizli gerginlik' olduğu şeklinde yorumlanırken, Mısır'ın bölgesel rolü sebebiyle olayın medyada büyütülmeyeceği belirtiliyor.

Filistin yönetiminin her fırsatta, 'iki ülke arasındaki ilişkilerin derinliği ve yüksek düzey koordinasyonu' olduğu yönündeki açıklamalarına rağmen uzmanlar, Mısır yönetiminin Fetih'ten uzaklaştırılan Muhammed Dahlan'ı desteklemesinin ilişkilerde gerginliğe yol açtığını savunuyor.

Uzmanlara göre, iki taraf arasındaki ihtilaf Mısır'ın Abbas'ın siyasi düşmanı konumundaki Dahlan'ı desteklemesiyle başlamış ve Mısır'ın yerleşim yerleriyle ilgili tasarıyı İsrail lehine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinden (BMGK) çekmesiyle zirveye ulaşmıştı.

Konuyu AA muhabirine değerlendiren El-Halil Üniversitesi Siyasal Bilgiler Bölümü Öğretim Üyesi Bilal Şevbeki, 'Mısır, Fetih Genel Sekreteri Racub'u, Dahlan'ın Filistin siyasi sahnesine dönüşü veya Fetih hareketine paralel bir yapı oluşturması önünde engel olarak görüyor.' dedi.

Buna rağmen söz konusu kararın iki ülke arasındaki stratejik ilişkiye yansımasını uzak bir ihtimal olarak gören Şevbeki, 'Filistin yönetimi medyada olası bir tartışmayla ilgilenmiyor. Mahmud Abbas'a herhangi bir zarar gelmesi onları bölgesel düzeyde zayıflatır.' değerlendirmesinde bulundu.

Şevbeki, Filistin yönetiminden konuya ilişkin yalnızca Mısır ile ilişkilerin kırmızı çizgi olduğu yönünde olağan ve diplomatik açıklamalar duyacaklarını savundu.

- Mısır'ın barış sürecindeki rolü

Çağdaş Araştırmalar Merkezi araştırmacılarından Süleyman Beşarat ise 'Başta barış sürecindeki rolü olmak üzere Mısır ile Filistin arasındaki ilişkilerin belirleyici unsurları var. Bunlar da ilişkileri rayında tutmayı gerektiriyor.' diye konuştu.

Ancak Beşarat, Mısır'ın, Racub'u ülkeye almayarak şahsi bir konudan öte Filistin yönetimine, Arap dörtlüsüne ve Fetih içindeki anlaşmazlıkları sona erdirme çabalarına ilişkin siyasi bir mesaj verdiğini ifade etti.

Beşarat, Mısır ile Filistin yönetiminin asgari düzeyde de olsa bir ihtilaf göstermeden iş birliği içinde çalışmaya çabaladıklarına dikkati çekerek, bu durumun Filistin yönetimini, barış süreci, milli uzlaşı ya da Fetih'in iç işleriyle ilgili Mısır'ın ortaya koyabileceği konularda çoğunlukla esneklik sağlamaya iteceğini ifade etti.

- 'Filistin uzlaşısı olumsuz etkilenecek'

Öte yandan Kudüs Üniversitesi Medya Bölümü Öğretim Üyesi Ahmed Refik Avad da Kahire ile Ramallah arasındaki ilişkilerin gerilmesinin, siyasi çözüm sürecine ve Filistin uzlaşısına olumsuz yansıyacağını söyledi.

Mısır'ın Filistin konusundaki duruşunun sabit olduğunu ve son yıllardaki gel gitlere rağmen değişmediğini dile getiren Avad, Racub'un Mısır'a alınmaması konusunda 'Bunun kişisel bir tutum olduğunu Fetih hareketi ile ilgili olmadığını düşünüyorum. Mısır yönetiminin konuya açıklık getireceğini tahmin ediyorum.' ifadelerini kullandı.

Terörle ilgili bir konferansa katılmak için önceki gün Ürdün'den gelen Fetih Hareketi Genel Sekreteri Racub, Uluslararası Kahire Havaalimanı'nda engellenerek, Ürdün'e geri gönderilmişti.

Kaynak: AA