Güzelmansur Açıklaması 'Hatay Ekonomisi Çöküşte'

CHP Hatay İl Başkanı Mehmet Güzelmansur, 2010 yılı ekonomik verilerine göre Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan kapısı olan Hatay’da, ekonominin Suriye krizinin ardından çöküşe geçtiğini belirtti.

Güzelmansur Açıklaması 'Hatay Ekonomisi Çöküşte'
Güzelmansur, Hatay’ın sosyo ekonomik yönlerinin ulusal ve uluslararası düzeyde incelenmesi ve profilinin ortaya konulması amacıyla hazırladıkları “Hatay Ekonomik Raporu”nu basın mensupları ile paylaştı.

Hatay’da 2010-2015 yılları iç ve dış ticareti değerlendirildiğinde, kentin öncü sektörleri olan tarım, sanayi, lojistik ve turizmin ulusal ölçekte yaşanan ekonomik durgunluk ve Suriye krizinden diğer illere göre daha olumsuz etkilendiğini dile getiren Güzelmansur, 2015 yılında Türkiye ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 8,7 oranında azalırken, Hatay’da ise 2015 yılı ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 13,6 azalarak Türkiye ortalamasına oranla daha fazla düşüş gerçekleştiğinin altını çizdi.

Hatay ekonomisinin lokomotifi durumunda olan tarım, sanayi, lojistik ve turizm gibi sektörlerin tamamında 2010 yılından sonra büyük düşüşler yaşandığını belirten Güzelmansur, tüm bunlara ek olarak Suriye’de yaşanan kriz sonrası en fazla göç alan iller sıralamasında 3. olan Hatay’da bu sektörlerde yaşanan düşüşlerin yanında işsizlik sorununun büyük oranda artığını kaydetti.

Yaşanan tüm bu olumsuzluklara rağmen Hatay’ın yeterince teşvik alamadığını da vurgulayan Güzelmansur, yaş meyve sebze tasnif, paketleme ve depolama, hayvansal ürün işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, su ürünleri işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, tarımsal üretime yönelik modern sabit yatırımlar, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği, mantar yetiştiriciliği, küçükbaş ve su ürünleri yetiştiriciliği, kırsal turizm yönelik yeni tesis yapımı, el sanatları ve katma değerli ürünlere yönelik yatırımlar gibi alanlarda Hatay’ın çevre illere göre teşvik alamadığını söyledi.



Toplantıya, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, CHP İl Gençlik Kolları Başkanı Ümit Kutlu ve İl Kadın Kolları Başkanı Filiz Haksöz de katıldı.

Kaynak: İHA