Dürzi Lider Canbolat Suikastinin 40. Yılı

Lübnan'da 40 yıl önce suikast sonucu öldürülen Dürzi lider Kemal Canbolat için anma töreni düzenlendi.

Lübnan'da 1977'de uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeden Dürzi lider Kemal Canbolat için anma töreni düzenlendi.

Lübnan Dağı bölgesinde Dürzilerin yoğun yaşadığı Muhtara'da İlerlemeci Sosyalist Hareketi, Canbolat'ın ölümünün 40'ıncı yılı dolayısıyla anma töreni düzenledi. Törene Canbolat'ın oğlu ve İlerlemeci Sosyalist Hareketi lideri Velid Canbolat ile Başbakan Saad Hariri'nin yanı sıra çok sayıda siyasetçi katıldı.

Babasının giydiği gibi kefiye takarak tören alanına gelen Canbolat, burada yaptığı konuşmada, siyasi mesajlar verdi. Canbolat parti liderliğini oğlu Teymur'a bırakacağını dile getirerek, ulusal uzlaşı ve dayanışmanın devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Konuşmanın ardından Canbolat, Başbakan Hariri ve diğer siyasiler Kemal Canbolat'ın mezarına giderek karanfil bıraktı.

Teymur Canbolat, ay başında yerel basına yaptığı açıklamada, babasının siyasi mirasını devralarak gelecek seçimlerde aday olacağını açıklamıştı.

Kemal Canbolat 16 Mart 1977'de kimliği belirlenemeyen silahlı bir kişi tarafından arabasında vurularak öldürülmüştü. Saldırıda Canbolat'ın koruması ve şoförü de hayatını kaybetti. Kemal Canbolat, siyasi kariyerinin yanı sıra felsefe ve sosyoloji alanlarında yazılar kaleme alan bir siyasetçi olarak biliniyordu.

İlerlemeci ve Sosyalist Hareketi lideri Velid Canbolat, 2015'te Birleşmiş Milletler Uluslararası Lübnan Özel Mahkemesi'nde verdiği ifadede, babasının suikastının arkasında Suriye rejimi olduğunu kaydetmişti.
Kaynak: AA