Fas'ta Hükümet Kurma Çalışmaları

PJD: 'Gecikmeye, görev süresi biten koalisyondaki partilerin, 5 aydır öne sürdükleri şartlarda ısrarcı olmaları neden oldu'.

Fas'ta en çok milletvekiline sahip Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD), hükümet kurma çalışmalarındaki tıkanıklıkta diğer partilerin tutumunun etkili olduğunu öne sürdü.

PJD'den yapılan yazılı açıklamada, yeni hükümetin kurulmasındaki gecikmenin sorumluluğunun partinin Genel Sekreteri Abdulilah Benkiran'a yüklenemeyeceği belirtilerek, 'Gecikmeye, görev süresi biten koalisyondaki partilerin, 5 aydır öne sürdükleri şartlarda ısrarcı olmaları neden oldu.' denildi.

Açıklamada, 'Genel Sekreterlik, hükümeti kurmakla görevlendirilen Benkiran'ın vazifesini, anayasaya, Krallığa ve halka karşı görevlerine riayet ederek yerine getirdi. Bunu yüksek bir sorumluluk bilincinden hareketle Kralın ve seçmenlerin beklentilerini karşılayan güçlü bir hükümet kurulmasındaki ulusal faydayı gözeterek yaptı.' ifadeleri kullanıldı.

Parti içinde diyalog ortamının genişletilmesi için Genel Sekreterliğin, uygun adımlar atılması ve bir karara varılması amacıyla partinin genel kongresini 18 Mart'ta olağanüstü toplantıya çağırdığı kaydedildi.

- Fas'ta seçim süreci ve hükümet kurma çalışmaları

Fas'ta 7 Ekim 2016'da yapılan genel seçimlerden birinci çıkan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Genel Sekreteri Benkiran, 10 Ekim'de Fas Kralı 6. Muhammed tarafından yeni hükümeti kurmakla görevlendirilmişti. Ancak Benkiran, 5 ayı aşkın süredir yürüttüğü çalışmalara karşın koalisyonu oluşturamadı.

Kraliyet Basın Ofisinden çarşamba günü yapılan açıklamada, Kral 6. Muhammed'in, hükümet kurma görevini Benkiran'dan alarak aynı partiden başka bir milletvekiline vereceği kaydedilmişti.
Kaynak: AA