Fark Yaratan Dernek Çocukları Robot Ellerine Kavuşuyor

Sabancı Vakfı'nın toplumsal sorunlara çözüm üreten sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini anlattığı programda, uzuv deformasyonu yaşayan çocukların sorunlarına 3D yazıcılarla robot el uygulamaları yapan Robotel Türkiye Derneği, 11. Fark Yaratan oldu

Sabancı Vakfı'nın toplumsal sorunlara çözüm üreten sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini anlattığı 'Fark Yaratanlar' programında, uzuv deformasyonu yaşayan çocukların sorunlarına 3D yazıcılarla robot el uygulamaları yapan Robotel Türkiye Derneği fark yaratan olarak yer aldı.

Vakıftan yapılan açıklamaya göre, fark yaratan çalışmaların kısa videolarının hazırlanarak internet ortamında paylaşılmasına dayanan 'Fark Yaratanlar' programı, çalışmaların izleyenlere ilham vermesini, bu sayede toplumsal gelişmeye aktif katılımı artırmayı amaçlıyor.

Programda sekizinci sezonun 11. Fark Yaratan'ı uzuv deformasyonu yaşayan çocukların sorunlarına 3D yazıcılarla robot el uygulamaları yapan Robotel Türkiye Derneği oldu.

Zeynep Karagöz ve arkadaşları tarafından kurulan Robotel Türkiye Derneğinin temelleri, el ve parmak kaybı veya deformasyonu olan çocuklar için proteze alternatif sunan 'Enabling The Future' hareketinin Türkiye ağının oluşturulması hedefiyle atıldı.

Dernek, başta çocuklar olmak üzere el ve parmak kaybı veya deformasyonu olan bireyler için kişiye özel ölçü ve niteliklerde üç boyutlu yazıcılarla üretilmiş, kullanışlı mekanik eller sağlamayı hedefliyor.

Gönüllü desteklerle çalışan derneğin Türkiye'nin 47 ilinden 130'a yakın üç boyutlu yazıcı kaydı da bulunuyor. Bir robot el talebi olduğunda öncelikle ihtiyaç sahibinin bulunduğu ilden veya yakınından destek sağlanıyor. Bugüne kadar yaklaşık 25 çocuk için robot el yapımı gerçekleştiren dernek pek çok vaka üzerinde çalışmaya devam ediyor.

Dernekle iletişime geçen ihtiyaç sahibinin ölçüleri alınıyor ve model çıkartılıyor. Ardından üç boyutlu yazıcılar yardımıyla robot el hazırlanıyor ve ihtiyaç sahibi kişiye teslim ediliyor. Böylece gelişim çağındaki çocukların hayatlarının kolaylaşması hedeflenirken, robot ellerin eğlenceli tasarımları sayesinde çocuklara özgüven desteği ve sosyalleşme imkanı da sağlanıyor.

Dünyada uygulanan bir gönüllülük sistemini Türkiye'ye uyarlayan ve çocukların hem psikolojik olarak hem de bedensel olarak daha iyi bir yaşam sürmelerini sağlayan Robotel Türkiye Derneğinin fark yaratan hikayesi www.farkyaratanlar.org ve www.sabancivakfi.org internet sitelerinin yanı sıra Facebook, Twitter ve Youtube'da yayınlanıyor.
Kaynak: AA