'Eğitimi İngilizce Veriyoruz Ama Konuşamıyoruz'

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kuzey Kıbrıs Kampüsü Psikoloji Programı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Doğu Erdener, yabancı dil öğrenmede işitsel verilerin yanı sıra görsel verilerinde kullanılması gerektiğini söyledi.

Trakya Üniversitesi (TÜ) Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi'nin daveti üzerine 'Psikoloji Günleri' etkinliğine katılan Yrd. Doç. Dr. Doğu Erdener, 'İşitsel-Görsel Konuşma Algısı Çalışmalarının Yabancı Dil Eğitimindeki Yeri” konulu seminer verdi.

TÜ İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, Prof. Dr. Hakkı İnan Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen seminerde yabancı dil öğreniminde işitsel ve görsel algının yeri hakkında bilgiler veren Erdener, geleneksel yöntemlere bağlı kalmanın dil öğrenmeyi zorlaştırdığını belirtti.

Dünyada, İngilizce konuşulan ülkeler dışında İngilizce dilinde eğitim veren en çok Yüksek Öğretim Kurumu sayısının Türkiye’de olduğunu ifade eden Erdener, 'Buna rağmen İngilizce'yi anlama, kullanma ve konuşma seviyesi bakımından Avrupa'da en düşük seviyedeki ülkelerden biriyiz. Bu ilginç ve tuhaf bir paradoks yaratıyor. Biz eğitimi İngilizce veriyoruz ama konuşamıyoruz. Bu durum en azından öğrencilik sırasında ve kısa vadede böyle oluyor. Kendi öğrencilerim üzerinden de gözlemlediğim, mesleğe atıldıktan sonra yurt dışına çıkanlarda bu durum biraz normale dönüyor. Ancak herkes yurt dışına gitmiyor.’’ diye konuştu.

Kaynak: AA