Başbakanlık Müşaviri Bülbül Açıklaması 'Bu Anayasa Güçlü Bir Yürütme Getiriyor'

Başbakanlık Müşaviri Doç. Dr. Kudret Bülbül, “Siyaset zayıf olursa, yürütme zayıf olursa vesayet odakları çok etkin hale geliyor. Bu anayasa güçlü bir yürütme getiriyor” dedi.

Başbakanlık Müşaviri Bülbül Açıklaması 'Bu Anayasa Güçlü Bir Yürütme Getiriyor'
Başbakanlık Müşaviri Doç. Dr. Kudret Bülbül, İhannüma Dayanışma ve İşbirliği Platformu Derneği tarafından organize edilen “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Başbakanlık Müşaviri Doç. Dr. Bülbül yaptığı konuşmada, Türkiye’de 5 çeşit vesayet sistemi olduğunu ifade ederek, “Bunlar iç istikrarsızlık, ikincisi ve gerginlik üreten siyasal sistem, üçüncüsü, darbelerin meşruiyet olduğu sistem, oligarşi bürokrasi ve beşincisi dış vesayet unsurlarıdır. Aydınlar gerçekten Türkiye için çok önemlidir. Her zaman bu ülkeye rehberlik edecekken bu ülkenin aydınları olmamışlardır. Cemil Meriç de aynı şeyi söyler, Kemal Tahir de aynı şeyi söyler, Atilla İlhan da ama en ağır eleştiriyi, Atilla İlhan yapar, der ki, ‘Türk aydını batının manevi ajanıdır’. Bu sıralar net olarak görüyorsunuz bunu” dedi.

Siyasetin, sivil idarenin zayıf olduğu oldukları dönemlerde çok etkin aktör olduklarını ifade eden Bülbül, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Rahmetli Özal’ı hatırlayın, güçlü bir iktidar vardı. Özal’ın ölümünden sonra siyaset zayıfladı, siyaset kurumu zayıfladı. Koalisyonlar geldi. Ne oldu, yine askeri vesayetler. Pek çok 28 Şubat, 27 Nisan muhtırası gibi, pek çok şeylerle karşı karşıya kaldık. Dolayısıyla siyaset kurumu siyasal iktidar, yürütme güçlü olursa, vesayet odakları, sesi daha az çıkıyor ya da çıkamıyor. Siyaset zayıf olursa, yürütme zayıf olursa vesayet odakları çok etkin hale geliyor. Bu anayasa ne getiriyor. ‘Güçlü bir yürütme getiriyor’, dolayısıyla güçlü yürütme bu temel 5 virüsü zayıflatacak çok önemli şeydir. 1923’den bugüne kadar 94 yılda 65 hükümet ortaya çıkmış, yani her bir hükümet 1.4 yıl kalmış, bunu Menderes, Özal AK Partili yılları çıkarırsan 0.8 aya düşüyor. Hadi bir yıl diyelim, Hepimiz bir yerde yöneticiyiz. Yönetici olduk. Ya da yönetime adayız, bir yılda kona bir ülkede hangi sorunu anlarsınız, hangi çözümü üretirsiniz. Bunun sonucu olarak da kısa, orta ve uzun vadede, hangi çözümleri üretebilirsiniz. Gerçekten bizim siyasal sistemimiz, bu anlamda sorun üreten bir sistemdir” diye konuştu.

Konferansa AK Parti Kilis İl Başkanı İzzet Toprak, AK Parti Kilis milletvekili Reşit Polat, Kilis Belediye Başkan Vekili Cuma Özdemir, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Metin Karakuş ve AK Partililer katıldı.

Kaynak: İHA