Adil Öksüz için savcılık harekete geçti

Adil Öksüz'ün yakalandıktan sonra serbest kalmasıyla ilgili yeni kayıtların çıktığı ve aralarında istihbaratçıların da olduğu 28 kişiye yurt dışı yasağı verildiği ortaya çıktı.

Adil Öksüz için savcılık harekete geçti
Adil Öksüz için savcılık harekete geçti
15 Temmuz darbe girişiminin en esrarengiz isimlerinden Adil Öksüz'ün Akıncı Üssü'nde yakalandıktan sonra getirildiği Sincan Adliyesi'nden 16 dakikada firar etmesiyle ilgili yargı mensuplarına, jandarmaya ve polislere soruşturma açıldığı ortaya çıktı. Açılan soruşturma kapsamında 28 kişiye yurt dışına çıkış yasağı getirilirken, şüpheliler arasında üst düzey polislerin ve istihbaratçıların olduğu belirlendi.

Milliyet gazetesinden Tolga Şardan'ın köşesine taşıdığı çarpıcı gelişmenin detayları da ilginç. İşte Şardan'ın o yazısı:

'15 Temmuz'daki darbe girişiminin en kilit isimlerinden birisiydi Adil Öksüz. Öksüz'ün ismi ilk olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı FETÖ çatı iddianamesine girmişti.

Savcı Serdar Coşkun'un iddianamesindeki ifadelerde Öksüz, Hava Kuvvetleri Komutanlığı imamı olarak tanımlanıyordu. Ancak, 15 Temmuz sonrası başlatılan darbe soruşturmalarında görüldü ki Öksüz'ün konumu daha da kritik.

ÜÇ AYAKLI SORUŞTURMA


Öksüz'le ilgili bu anımsatmaları yaparken, yaşanan yeni bir gelişmeyi aktarayım.

Hatırlanacağı üzere, darbe girişiminden sonra yakalanıp savcılığa çıkarılan Adil Öksüz, 16 dakikada Sincan Adliyesi'nden çıkıp kayıplara karıştı. Öksüz'ün firarıyla ilgili operasyonel çalışmalar devam ederken, bir yandan da üç koldan adli ve idari soruşturmalar yürütülüyor.

HSYK, Öksüz'ü serbest bırakan yargı mensuplarını, Sincan Cumhuriyet Başsavcılığıile İçişleri Bakanlığı ise Öksüz'ün firarında ihmali olan emniyet ve jandarmagörevlileriyle ilgili inceleme/soruşturma yapıyor.

Sincan Başsavcılığı'nın yürüttüğü adli soruşturmada, kısa süre önce önemli bir gelişme yaşandı. Savcılık, Öksüz'ün firarı sonrasında 'görevi kötüye kullanma', 'suç delillerini yok etme, gizleme ve değiştirme', 'suçluyu kayırma' ve 'silahlı terör örgütüne üye olma' iddiasıyla özel bir soruşturma başlattı.

YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAKLARI


Savcılık söz konusu soruşturma kapsamında Öksüz'ün firarında ihmalleri olduğu iddiasıyla 28 kişi hakkında yurt dışına çıkış yasağı koydu.

Soruşturma savcılığı, dört ayrı suç iddiasıyla başlattığı soruşturmada önce 28 kişinin şüpheli konumunda ifadelerini aldı, ardından 'adli kontrol' kararını verdi. Aynı karar kapsamında söz konusu şüpheliler hakkında Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 109/3-a maddesinin hükmü gereğince 'yurt dışına çıkışlarının yasaklanması' kararı verildi.

PEKİ ŞÜPHELİLER KİMLER?

Henüz adli soruşturma tamamlanıp iddianame yazılması bitmediği için isimlerin verilmesi sakıncalı.

Ancak, haklarında yurt dışına çıkış yasağı konulan şüphelilerin bir bölümü üst düzeypolisler, polis amir ve memurları ile jandarma görevlileri. Bazı siviller de şüpheli konumunda.

İSTİHBARATÇI POLİSLER VAR

Polislerle ilgili bir detay verecek olursak; aralarında 15 Temmuz sırasında Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı ile Ankara Emniyet Müdürlüğüİstihbarat Şubesi'nde görevli polis amir ve memurları da var.

Öksüz'ün firarıyla ilgili yürütülen adli soruşturmada, önemli tespitler yapıldığı, bazı yeni kamera kayıtlarına ulaşıldığı, bazı tanık ifadelerinde önemli bilgilerin bulunduğu belirtiliyor. Sincan Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Öksüz'ün firarıyla ilgili yürüttüğü soruşturma en az darbe soruşturmaları kadar önemli.