Türkiye'de 2020'Ye Kadar 3 Milyon Kadın İstihdamı Hedefleniyor

KAGİDER Başkanı Oktar: 'Hedefimiz 2020'ye kadar 3 milyon kadını istihdam etmek' 'Türkiye'de kadın ve erkeklerin ekonomiye eşit oranda ulaşabilmesi durumunda ülke genelinde kişi başına gelir yüzde 33 artacak' Sanofi İnsan Kaynakları Direktörü Özcan: 'Türkiye'de kadın istihdamının 2023'te yüzde 38'e ulaşmasını hedefliyoruz' KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Birced: 'Türkiye'de kadınların yüzde 15'i üniversite mezunu olmasına ve aktif olarak iş aramasına rağmen iş bulamıyor. Bizim projemizin amacı, bu 15'lik kesimdeki kadınları hedef kitle olarak alarak onları iş hayatına hazırlamak ve bir adım önde girmelerini sağlamak'

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Sanem Oktar, Türkiye'de 2020'ye kadar 3 milyon kadını istihdam etmeyi hedeflediklerini söyledi.

New York'ta düzenlenen 'Geleceğin Kadın Liderleri Projesi' konulu basın toplantısına KAGİDER Başkanı Oktar, Sanofi İnsan Kaynakları Direktörü Türkan Özcan ve KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Servisîmin Cömert Birced katıldı.

Oktar, kadın girişimciliğini desteklemek için Eylül 2002'de 37 kadın girişimci tarafından kurulan KAGİDER'in farklı projeler ürettiğini belirterek, 'Hedefimiz 2020'ye kadar 3 milyon kadını istihdam etmek.' dedi.

Bu hedefi gerçekleştirebilmek için KAGİDER'in farklı stratejileri olduğunu ifade eden Oktar, bunların arasında eğitim ve akıl hocalığı (mentoring) vermek, iletişim ağları sayesinde kadın girişimciler arasında birliktelik sağlayabilmek, KAGİDER'in etki alanını tüm ülkeye yaymak, özel sektör ve markalarla işbirliği yapmak, uluslararası ilişkiler kurmak, genç kadınların özgüvenini sağlayarak istihdama dahil etmek olduğunu dile getirdi.

Oktar, Türkiye'de kadın ve erkeklerin ekonomiye eşit oranda ulaşabilmesi durumunda ülke genelinde kişi başına gelirin yüzde 33 artacağını belirtti.

Türkiye'deki kadın istihdamında yüzde 7'lik bir artış olması durumunda, yoksulluğun yüzde 15 azalacağına işaret eden Oktar, Türkiye'de kadın istihdamının da yüzde 27 seviyesinde olduğunu bildirdi ve sözlerine şöyle devam etti:

'Gelişen dünyada, bir kız çocuğu 7 yıllık eğitim alırsa ortalama 4 yaş daha geç evleniyor. Yani, eğitim, iş hayatına katılmakta, aynı zamanda da kadının evlilik yaşına gelmesi ve daha üretken olarak çalışması için de önemli. Ekonomik ve İşbirliği Kalkınma Örgütü (OECD) bir raporuna göre, eğitim, istihdam ve girişimcilik arasında bir bağlantı var. Biz KAGİDER olarak diyoruz ki diplomanızı duvara asmayın, o diplomanızı kullanın.'

Genç kadınların ekonomiye dahil olması durumunda Türkiye'de gelir oranının yüzde 30 artacağına dikkati çeken Oktar, daha eğitimli bir toplum olabilmek için genç kadınları özendirmek ve cesaretlendirmek için KAGİDER'in farklı projeler yürüttüğü bilgisini paylaştı.

Oktar, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi özel danışmanlık statüsüne sahip bir sivil toplum kuruluşu olan KAGİDER'in 2011'den bu yana Birleşmiş Milletler Kadın Statüsü Komisyonu sayesinde New York'a geldiğini ve Türkiye'deki iyi uygulama örneklerini anlattığını bildirdi.

- 'Kadın istihdamının yüzde 38'e ulaşması hedefleniyor'

Sanofi İnsan Kaynakları Direktörü Türkan Özcan da Sanofi ile KAGİDER'in 2010 yılından beri işbirliğine devam ettiğini bildirdi.

Özcan, 100 ülkede 100'den fazla üretim tesisi ve 110 binden fazla çalışanı olan ilaç şirketi Sanofi'nin, sosyal sorumluluk projelerine destek olarak Türkiye'de kadın çalışanların sayısını artırmayı hedeflediğini söyledi.

Sanofi'de çalışan 100 ülkeden 500 kadın çalışanın seçilerek bir iletişim ağı oluşturulduğunu ifade eden Özcan, bu sayede fırsat eşitliğini sağlamak ve kadınların ekonomiye katkılarını artırmak için faaliyetler yürütüldüğünü belirtti.

Özcan, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2015 İşgücü Raporuna göre kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 31,5 olduğu bilgisine yer verdi.

Türkiye'de kadın istihdamının 2023'te yüzde 38'e ulaşmasını hedeflediklerini kaydeden Özcan, KAGİDER ile Sanofi'nin 2010 yılında 'Geleceğin Kadın Liderleri' ve 'Fırsat Eşitliği Modeli' projelerini birlikte başlattığını dile getirdi.

Fırsat Eşitliği Modelinin kuruluşlarda verimliliği, çalışma ortamlarında uyumu artırmayı ve kadın-erkek eşitliğini sertifikalandırmayı amaçladığını belirten Özcan, Geleceğin Kadın Liderleri Projesinin de 7 yılda 500 kadının programı tamamlandığını ve projenin uluslararası alanda 4 prestijli ödül aldığını belirtti.

- 'Anadolu'dan müracaatları artırmak istiyoruz'

KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Servisimin Cömert Birced de, Türkiye'de üniversite mezunu kadınların yüzde 73'ünün işgücüne katıldığını söyleyerek, 'Bunların sadece yüzde 56'sı iş bulabiliyor. Yüzde 15'i ise üniversite mezunu olmasına ve aktif olarak iş aramasına rağmen iş bulamıyor. Bizim projemizin amacı, bu 15'lik kesimdeki kadınları hedef kitle olarak alarak onları iş hayatına hazırlamak ve bir adım önde girmelerini sağlamak.' dedi.

Birced, Geleceğin Kadın Liderleri Projesinin amacının, genç, başarı potansiyeline sahip ve imkanlara erişimi kısıtlı olan kadınları güçlendirmek ve onları sosyal, ekonomik olarak güçlü kadınlar hale getirmek olduğunu belirtti.

Proje kapsamında kadınların iletişim ağlarını geliştirme, iş kapasitelerini artırma ve iş hayatına girişlerini kolaylaştırmanın hedeflendiğini aktaran Birced, projeye ilk başlandığı yıllarda yaklaşık 40-50 kadın adayın eğitildiğini, geçen sene ise bu sayının 100'e çıktığını ve bugüne kadar 500 kadının projeden mezun olduğunu kaydetti.

Birced, şu anda İstanbul'da eğitimi verilen projeye Anadolu'nun farklı şehirlerinden de müracaatları artırmak istediklerini vurgulayarak, 'Bugünün koşullarına göre değil, geleceğin iş talepleri ve değişen iş ortamına göre kadınlarımızı yetiştirmek, onların yabancı dilini geliştirmek istiyoruz.' ifadesini kullandı.

Proje kapsamında seçilen kadınların sosyal ve ekonomik imkanlarının kısıtlı olan ailelerden geldiğini ifade eden Birced, bunların başarı grafiği yüksek ve burslarla okuyan kişiler olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA