'Oyun' için değil 'güvercin' için geliyorlar

Adana'da, kuş meraklıları için haftada 2 gün mezat düzenlenen kahvehanenin müşterileri, genellikle 'oyun' için değil güvercinler için buluşuyor.

'Oyun' için değil 'güvercin' için geliyorlar
Kentte yüzyıllardır süregelen kuş besleme alışkanlığı, kuş piyasası ve kuş yetiştiriciliği için gerekli malzemelerin ticareti, kentin sosyal dokusunda önemli bir yer tutuyor.

Adana'nın yanı sıra başta çevre iller İçel ve Osmaniye ile Güneydoğu'da da yaygın olan alışkanlıkta, meraklıları için kuş pazarları kuruluyor ve kuşların fiziki güzelliklerinin kriter alındığı yarışmalar düzenleniyor.

Haftada 2 gün kuş meraklılarının bir araya geldiği Namık Kemal Mahallesi'ndeki Ahmet Akyıldız'a ait kahvehanede, beslediği veya tesadüfen çatısına indiği için yakaladığı güvercinleri satmak isteyen meraklılar kadar kendileriyle aynı tutkuyu paylaşan insanlarla sohbet etmek isteyen kişiler yoğun ilgi gösteriyor.

Giriş için 2 lira alınan ve sınırsız çay hizmeti verilen kahvehanede, güvercinlerin açık arttırmada satılmasının yanı sıra kuşlar için gerekli ilaç, klips gibi malzemelerin ticareti de yapılıyor.

Kuşların öncelikle uçma yeteneklerinin değerlendirildiği, kuşa ve besleyen insanlara ait bilgilerin paylaşıldığı açık arttırmada, hararetli satışlar gerçekleşiyor.

- '
İngiltere'den, Almanya'dan gelip alıyorlar'

Kahvehane sahibi Akyıldız, 50 yıldır kuş beslediğini, güvercinlere meraklı olduğunu söyledi.

Kuş beslemenin çok güzel bir hobi olduğunu ifade eden Ahmet Akyıldız, 'Bu organizasyonlarla da insanlar tanışıyor, kaynaşıyor. Ceyhan'dan, İçel'den, Tarsus'tan köylerden gelen var. Meraklısı gelip alıyor. İngiltere'den, Almanya'dan gelip alıyorlar. Dışarıdan çok gelip alan var.' diye konuştu.

Kahvehanenin müdavimlerinden Yasin Kayurtaş da kuş beslemenin artık bir sektör haline geldiğini anlattı.

Kuş meraklısının, yetiştirdiği kuşun uçma yeteneğini belirten 'nesil' özelliklerini bildiğini, fiyat oluşumunda da bu özelliğin öne çıktığını anlatan Kayurtaş, '50 liraya da kuş var, 20 bine de var. Geni, ırkı iyi kuşlar şu an çok para yapıyor. 25 yıldır aynı nesil benim elimde. Muhafaza ettim. Kötü bir ırkla kırmadan genini korudum, getirdim. Kısa süre önce bir arkadaşımız İngiltere'de bir kişiye 25 bin liraya kuş sattı. Ben bir hafta önce bir çift damızlık kuşu 7 bin 500 liraya satın aldım, bu bir tutku.' ifadesini kullandı.

Yasin Kayurtaş, kuş meraklısı için yaptığı masrafın önemli olmadığını, tarlasının içinde 15 bin liraya baraka inşa ettirdiğini dile getirdi.

- 'Gönül sohbet etmek ister, kahve bahane'

Çocukluğundan bu yana kuş beslediğini belirten 50 yaşındaki Hamit Sar ise kuş besleme hobisine sahip olanların bu alışkanlıklarını kesinlikle bırakamayacağını aktardı.

Kendisi gibi kuş meraklılarıyla sohbet etmek için 40 kilometre mesafeden geldiğini anlatan Sar, 'Bir çok arkadaşım var buraya gelip kuş alıp satmadan, 'havasını solumak bana bir hoş geliyor' deyip gelen. Ben de 'gönül sohbet etmek ister, kahve bahane' diye eşimi dostumu görmek için geliyorum. Burada oyun için değil, kuşlar için toplanıyoruz.' ifadesini kullandı.
Kaynak: AA