'Düzce'nin Tarihsel Şehirleşme Süreci' Konferansı

Düzce Üniversitesinde (DÜ) '19. Yüzyıl Şehirleri, Düzce Örneği' konferansı yapıldı.

Cumhuriyet konferans salonunda tarih topluluğu tarafından hazırlanan konferansa konuşmacı olarak katılan emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Metin Tuncel, katılımcılara Düzce'nin tarihsel şehirleşme sürecini anlattı.

Anadolu'nun şehir yerleşimine sahip eski bir medeniyet alanı olduğunu belirten Tuncel, 'Düzce, mazisi eskiye dayanmayan yeni şehirlerden biridir. Zonguldak, Adapazarı, Ordu ve İçel de 19. yüzyıl şehir örnekleri arasındadır. 'Prusias ad Hypium' antik kenti, Düzce'nin tarihi merkezlerinden biri, Kırk basamak kalıntıları, Roma imparatorlarının belli bir süre bu şehirde kalmasının ve Hristiyan konsüllerine temsilcidir. Bu yüzden bu antik kent çok önemli. 'Prusias ad Hypium' Cumhuriyet'in ilanından sonra Üskübü olarak zekredildi, daha sonra da Konuralp olarak günümüze kadar geldi.' şeklinde konuştu.

17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinde Düzce'nin önemli derecede etkilendiğini aktaran Tuncel, 'Son yıllarda Mahallelerin bölünmesi ve köylerin şehir merkezine katılmasıyla Düzce nüfusu arttı. Bu artış sanayiyi de geliştirdi. Düzce, yaşadığı depremlerden ağır yaralar alsa da bu olumsuzlukları kısa sürede geride bırakmıştır.' ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından DÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Allı, Tuncel'e teşekkür belgesi verdi.

Kaynak: AA