'Şostakoviç Günleri' Başladı

Rus besteci Dmitri Şostakoviç'i anmak amacıyla gerçekleştirilen 'Şostakoviç Günleri', Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda başladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü tarafından düzenlenen söyleşide konuşan müzisyen Hakan Şensoy, Şostakoviç'in müziğinde postromantik bir havanın hakim olduğunu söyledi.

Şensoy, Şostakoviç'in popülerliğin dışında üretken bir besteci olduğunu aktararak, 'Çünkü aynı dönemde kendi arkadaşları da olmak üzere 25- 30 kadar senfoni, 40 kadar oda müziği ve kuartet yazmış.' dedi.

Müziğin soyut bir sanat olduğunu dile getiren Şensoy, şunları kaydetti:

'Şostakoviç her eserinde bir fikir anlatıyor ve o fikrin başlığını koyuyor. Diyor ki 'ben bu müzikte bunu anlattım' ve aslında kendisi için en tehditkar olan kısım da bu. Bestelerinde anlattıklarını o kadar somutlaştırmış ki Şostakoviç'in popüler olmasının en önemli nedenlerinden biridir. O dönemde ezilmiş, yok edilmiş, öldürülmüş, iki dünya savaşı görmüş ve o savaşlardan sonraki baskıyı yaşamış, dünya insanlarının söyleyegeldiği şeyleri yazabilmiştir bence. Bundan ötürü kolay anlaşılır olmuştur ki müziği çok da anlaşılır bir müzik değildir.'

Piyanist Jerfi Aji ise Şostakoviç'in çok sayıda esere imza attığına dikkati çekerek, bestelerinin herkese hitap eden bir yanının olduğunu vurguladı.

Şostakoviç Günleri'nin İstanbul'da ikinci defa gerçekleşmesinden mutluluk duyduğunu dile getiren Aji, '20.yüzyılın bestecisine böyle iki günlük etkinlik ve beş konserin ayrılması çok anlamlı. Umarım başka bestecilerle de bunların devamı gelir ve çok güzel olur. Seyircinin ilgisi de gayet güzel.' ifadelerini kullandı.

Söyleşinin ardından gerçekleşen 'Genç Sanatçılar' konserinde flütte Aslıhan And, klarnette Evrim Güvenli, piyanoda ise Jerfi Aji sahne aldı. Konserde Şostakoviç'in dört vals eseri ile jazz suite'inden beş parça yorumlandı.

Müzik hayatında döneminin olaylarını müziğiyle dile getiren 'Lenin Nişanı' sahibi besteci Şostakoviç için düzenlenen etkinlik, yarın gerçekleştirilecek konserlerin ardından sona erecek.

Kaynak: AA