Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu Açıklaması

'İşçilerimizin yüzde 85'i, yüzde 90'ı kıdem tazminatından yararlanamıyor. Bu geniş kitlenin mağdur olmayacağı, hakların korunduğu, şeffaf, güçlü, sürdürülebilir bir sistemi inşallah referandumdan sonra gündemimize getirecek ve her iki tarafın da mutlu olduğu, sürdürülebilir, şeffaf bir sistemi oluşturma gayreti içindeyiz' 'Gerek nitelikli insan gücünü Türkiye'ye çekmek ve Türkiye'yi cazibe merkezi haline getirebilmek gerekse dünyadaki sermayenin Türkiye'yi potansiyel bir ülke olarak görebilmelerini sağlamak adına Turkuaz Kart'ın yasal düzenlemelerini ve yönetmelik aşamalarını da tamamladık. Bunun dünyaya ve Türkiye'ye tanıtımını da 11,5 ay içerisinde yapacağız' '2017'nin aralık ayı işsizlik oranını mutlaka yüzde 10'ların altına, tek haneli rakamlara indireceğiz, bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 'İşçilerimizin yüzde 85'i, yüzde 90'ı kıdem tazminatından yararlanamıyor. Bu geniş kitlenin mağdur olmayacağı, hakların korunduğu, şeffaf, güçlü, sürdürülebilir bir sistemi inşallah referandumdan sonra gündemimize getirecek ve her iki tarafın da mutlu olduğu, sürdürülebilir, şeffaf bir sistemi oluşturma gayreti içindeyiz.' dedi.

Müezzinoğlu, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) 'Sosyal Güvenlik Kurumu Yüksek Danışma Kurulu' toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Uygun görülen yabancılara 'Turkuaz Kart' verilmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Müezzinoğlu, Türkiye ve hükümet olarak Turkuaz Kart'ın önemsedikleri bir proje olduğunu belirtti.

Yönetmeliğin Resmi Gazete'de dün yayınlandığını anımsatan Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

'Arzu ettiğimiz şu; Türkiye güvenli bir ülke, Türkiye'ye güvenen asla kaybetmez. Türkiye, gelecek potansiyeli güçlü olan bir ülke. Bunu tanıtma anlamında da Türkiye'yi potansiyel ülke olarak gören kim varsa bu yatırımcı olabilir, bu sermaye sahibi olabilir. Bu Ar-Ge anlamında birikimi olan olabilir, bu sanatçı olabilir bu fikri anlamda yenilikler ve farklılıklar oluşturabilecek dünya çapında insanlar olabilir. Gerek nitelikli insan gücünü Türkiye'ye çekmek ve Türkiye'yi cazibe merkezi haline getirebilmek gerekse dünyadaki sermayenin Türkiye'yi potansiyel bir ülke olarak görebilmelerini sağlamak adına Turkuaz Kart'ın yasal düzenlemelerini ve yönetmelik aşamalarını da tamamladık. Bunun dünyaya ve Türkiye'ye tanıtımını da 1-1,5 ay içerisinde yapacağız.'

Turkuaz kart sahiplerine sermaye bazında, nitelikli insan gücü anlamındaki kişiler, sanatçı, spor dünyası ve kültürel anlamdaki kişilere farklı uygulamaları olduğunu bildiren Müezzinoğlu, Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü'nün bunları şekillendirdiğini söyledi.

'Önümüzdeki süreçte de inşallah kartın dağıtımına başlayacağız.' diyen Bakan Müezzinoğlu, ülkenin geleceği adına hayırlı ve bereketli olmasını diledi.

- 'Yıl sonuna kadar 2017'nin hedefi olan 1 milyon artı istihdamı yakalayacağız'

Müezzinoğlu, bugün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2016 Aralık ayı işsizlik rakamlarına ilişkin bir soru üzerine, daha önce aralık ayının rakamlarında da kısmi bir yükselme olacağını ifade ettiğini hatırlattı.

Bakan Müezzinoğlu, Ocak ayı itibariyle başlatılan 'Çalışma Hayatında Milli Seferberlik' ve 7 Şubat'ta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde yapılan 'İstihdamda Milli Seferberlik' çalışmalarının, bu rakamların hızla toparlanmasına vesile olacağını dile getirdi.

3 Mart itibarıyla artı istihdamda yakalanan rakamın 264 bin 630 olduğuna dikkati çeken Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

'3-13 Mart arasındaki rakamı ifade etmek istersek, 309 bin 50. Yani bu anlamda ay sonunda elimizdeki verilere baktığımızda 2016'da hedeflediğimiz 900 bin istihdamın, 400 binini yakalamıştık, 500 bini açık kalmıştı. Bu 2016'dan gelen 500 binlik ilave yükü mart sonu itibarıyla kapatmış olacağız. Yıl sonuna kadar da 2017'nin hedefi olan 1 milyon artı istihdamı yakalayacağız. Çok rahatlıkla söyleyebilirim, 2017'nin aralık ayı işsizlik oranını mutlaka yüzde 10'ların altına, tek haneli rakamlara indireceğiz, bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın.'

'Çalışma Hayatında Milli Seferberlik' projesi kapsamında 81 ili gezdiklerini ve ikinci tura geçtiklerini aktaran Müezzinoğlu, bu anlamda çalışanlara verilen teşvikleri anlattı.

Müezzinoğlu, 1,5 milyon çalışmak isteyen vatandaşın bu yıl süresince bütün vergi yükleri, resmi giderleri ve 500 bin iş başı eğitimin 3 ay süresince bütün giderlerinin hükümet tarafından üstlenildiğini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

'Bu da işverenimiz için ve çalışma hayatına ilk kez girecek olanlar için önemli bir destek. İnanıyorum ki, mart-nisan ayları bu rakamların yükselerek devam ettiği aylar olacak. Çünkü ocak ayı kışın zorlukları ama şubat, mart yükselişe geçti. Nisan ayı rakamları marttan da daha iyi gelecek. Yıl sonu itibarıyla inşallah Türkiye bir taraftan işsizlik oranlarını düşüren diğer taraftan üretimini ve ihracatını artıran, dünya ile rekabeti artan güçlü bir ülke ve belirli güç odaklarının, Türkiye'nin ekonomisini çökertmekle ilgili kurdukları tuzakların da bozulduğu bir yıl olacak 2017.'

- 'Biz çalışanımızın mağdur olduğunu görüyoruz'

Bir gazetecinin 'kıdem tazminatı'na ilişkin sorusu üzerine Müezzinoğlu, bu konunun çok uzun süredir gündemlerinde olduğunu vurguladı. Bu tür konuları seçim veya referandum atmosferlerinde konuşmanın 'popülizm' olacağının altını çizen Müezzinoğlu, 'Biz çalışanımızın mağdur olduğunu görüyoruz. Burada en büyük mağdur olan kitle çalışan işçimizdir. İşçilerimizin yüzde 85'i, yüzde 90'ı kıdem tazminatından yararlanamıyor. Bu geniş kitlenin mağdur olmayacağı, hakların korunduğu, şeffaf, güçlü, sürdürülebilir bir sistemi inşallah referandumdan sonra gündemimize getirecek ve her iki tarafın da mutlu olduğu, sürdürülebilir, şeffaf bir sistemi oluşturma gayreti içindeyiz.' diye konuştu.

Toplantıda tüm tarafların bulunacağını anımsatan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu, 'Dolayısıyla bunu inşallah referandumdan sonra sağlıklı, hakkaniyetli, güçlü, şeffaf, sürdürülebilir bir sistem şekline dönüştürmeyi hedefliyoruz.' dedi.

Kaynak: AA