Kepez Belediyesi Osmanlı Dönemine Ait Çeşme Yaptırıyor

Kepez’de, Osmanlı Devleti’nin çeşme ve sanat mimarisi ile yine Osmanlı’ya ait ‘çeşme ruhu’ sanatı yaşatılacak.

Kepez Belediyesi Osmanlı Dönemine Ait Çeşme Yaptırıyor
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, ilçeye sanatsal ve mimari yapılarla estetik vermeye devam etmek için, Osmanlı’nın çeşme ve sanat mimarisini Kepez’de yaşatılacağını bildirdi.

İkram çeşmesi hizmetiyle Osmanlı’nın sebil kültürünü yaşatan Tütüncü, ilçenin kent mekânı estetiğine katkıda bulunmak amacıyla 6 ayrı bölgeye Osmanlı dönemi ait 6 farklı çeşme yaptırıyor. Çeşmeler, dönemlerinin mimarisiyle birebir aynı olacak.

Çeşmeler ve yapılacağı yerler

Dokuma Park’a Emirgan Çeşmesi, belediye hizmet binası önüne Hacı Ali Bey Çeşmesi (Edirne), Park Orman’a Ulu Camii Çeşmesi (Isparta), Tek Sarnıç Kent Parkı’na Ulu Camii Çeşmesi (Bursa), Çelebi Sultan Mehmed Camisi bahçesine Bosna Çeşmesi ve Tek Sarnıç Kent Parkı’na Emir Sultan Çeşmesi yapılacak.

Belediye önüne kazandırılacak olan Hacı Ali Bey Çeşmesi’ne, Fuzuli’nin Su Kasidesi’nin bir mısrası da yazılacak.

Kepez’in merkezinde su kültürü olacak

Başkan Hakan Tütüncü, 6 ayrı çeşmeyi yapmalarındaki amacı, ‘atalarımızın yolundan giderek, Kepez’de şehir kimliği oluşturmada su ve su kültürünü merkeze almak’ olarak özetledi.

Eski şehirlerin tamamında çeşmelerin özel bir mimari, anıtsal bir yapı niteliği taşıdığına işaret eden Tütüncü, “Aradan geçen onca zamana rağmen hatta yüz yıllık geçmişi olsa da hala o çeşmeler pek şehir ve semt için birer simge mahiyetindedir” dedi.

Tütüncü, Türk Edebiyatı’nda da suyun önemli bir tema olduğuna vurgu yaparak, “Fuzuli’nin, ‘Su Kasidesi’ buna en güzel örnektir. Halk deyişlerinde, dua anlamında pek çok sözün içerisinde su önemli bir yer edinmiştir. Söz gelimi, su gibi aziz ol, duası hepimizin bildiği bir örnektir” diye konuştu.



Kepez çeşmelerle güzelleşecek

Başkan Tütüncü, “Su ile insan, insan ile şehir arasında güçlü bir bağ var. Çeşme projemiz, su ve şehir arasındaki irtibatı güçlendirmeye dönük bir çalışmadır. 6 ayrı çeşme Kepez’de yükselecek; mesire alanlarımız, meydanlarımız, ana bulvarlarımız anıtsal ve örnek mimariye sahip tarihi çeşmelerimizle süslenecek ve güzelleşecek. Bu çeşmelerimizde, Anadolu’nun farklı şehirlerindeki atalarımızın yüzyıllar önce bıraktığı çeşmelerdeki sanat zevki yansıtılacak.”

Daha önce de ilçedeki tarihi su saklama yapıları olan sarnıçların çevre düzenlemesini gerçekleştiren Kepez Belediyesi, Kent Ormanı’na Osmanlı Çeşmesi inşa etmişti.
Kaynak: İHA