Tavuk Yumurtası Üretimi Azaldı, İçme Sütü Üretimi Arttı

Tavuk yumurtası üretimi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 1 azaldı. Ocak ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi ise 146 bin 110 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,9 artış gösterdi.

Tavuk Yumurtası Üretimi Azaldı, İçme Sütü Üretimi Arttı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2017 yılı Ocak ayı ’Kümes Hayvancılığı Üretimi’ istatistiklerini açıkladı.

Buna göre, tavuk yumurtası üretimi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 1 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 arttı. Kesilen tavuk sayısı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,8 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,7 arttı. Ocak ayında kesilen hindi sayısı ise bir önceki aya göre yüzde 54 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,2 arttı.

Tavuk eti üretimi 161 bin 699 ton, hindi eti üretimi ise 2 bin 793 ton olarak gerçekleşti. Tavuk eti üretimi Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 1 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,9 arttı. Ocak ayında hindi eti üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 36,2, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,6 azaldı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seriye göre tavuk eti üretimi bir önceki aya göre yüzde 1,6 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış seriye göre ise tavuk eti üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13,2 arttı.

İÇME SÜTÜ ÜRETİMİ ARTTI

Ticari süt işletmelerince Ocak ayında 745 bin 500 ton inek sütü toplandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 yılı Ocak ayı süt ve süt ürünleri üretimi istatistiklerini açıkladı.

Buna göre; toplanan inek sütü miktarı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,7 azaldı. Ocak ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 146 bin 110 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,9 artış gösterdi. İnek peyniri üretimi 53 bin 573 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,1 arttı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 323 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 29,5 azaldı.

Yoğurt üretimi 89 bin 83 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,2 azaldı. Ayran üretimi ise 47 bin 266 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5 artış gösterdi.

Ocak ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama yüzde 3,5, protein oranı ise ortalama yüzde 3,3 olarak tespit edildi.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,1 azaldı.

Kaynak: İHA