Gürcistan'da TV Rustavi 2'Ye Destek Konseri

Başkent Tiflis'te, binlerce kişi mahkemenin hisselerinin bir kısmının eski sahibine devredilmesine hükmettiği TV Rustavi 2'ye destek için yapılan konsere katıldı.

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te, TV Rustavi 2 kanalına destek vermek için yapılan konser binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti.

Gürcistan Yüksek Mahkemesinin, geçen hafta TV Rustavi 2'nin yeni sahipleri aleyhine verdiği kararı protesto etmek ve basın özgürlüğünü vurgulamak isteyen binlerce kişi, çeşitli muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluşları tarafından organize edilen konsere katıldı.

Parlamento binası karşısında düzenlenen etkinlikte konuşma yapan TV Rustavi 2 Genel Müdürü Nika Gvaramia, mahkemenin kanalın hisselerinin eski sahibi Kibar Khalvaşi'ye verilmesi yönündeki nihai kararının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından belirsiz süreyle durdurulduğunu anımsatarak, söz konusu kararı memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

Gvaramia, AİHM'in kararını TV Rustavi 2'nin ve ülkedeki basın özgürlüğünün zaferi olarak değerlendirdiğini belirterek, 'Biz bugün büyük bir zaferi kutluyoruz ama savaş henüz bitmedi. Bu eşitlerin savaşı değil. Karşımızdakilerde büyük miktarda para var fakat biz haklıyız, biz kazanacağız.' dedi.

Tiflis'te, TV Rustavi 2'nin yeni sahiplerin aleyhine karar veren tüm mahkeme hakimlerinin görevden istifasını talep ettiklerini söyleyen Gvaramia, kanala destek veren tüm muhalefet partileri, sivil toplum kuruluşları ve halka teşekkürlerini iletti.

- TV Rustavi 2 davası

Ülkenin popüler kanallarından TV Rustavi 2'deki hisselerini 2005-2006 yıllarında satan iş adamı Khalvaşi, Ağustos 2015'te hisselerini geri almak için dava açmıştı. Hisselerin 'hükümetin baskısıyla' kendisinden zorla alındığını savunan Khalvaşi, 'adaletin yerini bulması için' hisselere yeniden sahip olmak istediğini açıklamıştı.

TV Rustavi 2'nin Genel Müdürü Gvaramia ise televizyonu susturmak isteyen Gürcistan hükümetinin Khalvaşi'yi yönlendirdiğini iddia etmişti.

Gürcistan Yüksek Mahkemesi, 3 Mart'ta kanalın hisselerinin yüzde 60'ının eski sahibi Khalvaşi'ye verilmesine hükmetmişti.

TV Rustavi 2 yönetimi ise Gürcistan mahkemesini 'siyasi' karar vermekle suçlayarak, AİHM'e başvurmuştu.

AİHM 7 Mart'ta, mahkemenin kanalın hisselerin eski sahibi Kibar Khalvaşi'ye verilmesi yönündeki kararının uygulamasını belirsiz süreyle durdurmuştu.
Kaynak: AA