Osmanlının Hoşgörü Anlayışı Öğrencilere Anlatıldı

Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde, Osmanlının adalet ilim ve hoşgörü anlayışı düzenlenen programla öğrencilere anlatıldı.

Osmanlının Hoşgörü Anlayışı Öğrencilere Anlatıldı
Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen konferansa İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ziya Kazıcı konuşmacı olarak katıldı.

Fakültenin büyük amfisinde yapılan ve yaklaşık bir saat süren konferansa öğretim üyeleri başta olmak üzere çok sayıda öğrenci ve davetli katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Akan Osmanlı İmparatorluğundaki yönetim anlayışının ve adalet sisteminin başta batılı ülkeler olmak üzere pek çok ülkede örnek alındığını ifade ederek, öğrencilere Osmanlı tarihini ve Osmanlıcayı en doğru şekilde araştırıp öğrenmelerini tavsiye etti. Açılış konuşmasının ardından kürsüye çıkan Prof. Dr. Ziya Kazıcı, Osmanlı İmparatorluğunun her anlamda örnek alınması gereken bir devlet yapılanmasına sahip olduğunu ve Osmanlı kültürünü en iyi şekilde anlamanın Osmanlıcayı öğrenmekten geçtiğini belirterek, “ABD’nin bile kendisine örnek olarak Osmanlı Devletini rol model aldı. Osmanlıca, yüzlerce yıllık kültürel mirasın anlaşılmasında ve gelecek nesillere aktarılmasında hayati öneme sahiptir. Türkçe’nin Arap harfleriyle yazılmış hali olan Osmanlıcanın geçmişte kalan bir yazı ve konuşma dili değil, mevcut ve gelecek nesillerin tarih, kültür ve genel anlamda medeniyet tasavvurunun sağlıklı bir şekilde oluşmasında kilit bir konuma sahip olduğu kabul edilmelidir. Osmanlıcanın ve Osmanlı kültürünün mirası üzerinde ortaya konulan her değerlendirme, eleştiri ve yaklaşım önem arz etmektedir. Bununla birlikte konu önyargılarla ele alınmamalı, asıl amaç olan kültürel zenginliğimizden yararlanma, tarih ve medeniyet bilincini oluşturma hedefi göz ardı edilmemelidir” dedi.

Kaynak: İHA