'Gazeteciliğe 4 Yaşında Başladım'

'Babıali'de Bir Arif: Abdullah Işıklar' özel programında konuşan Işıklar: 'Gazeteciliğe 4 yaşında başladım. Memleketim Arapgir'de gördüklerimi aileme haber verirdim. Hükümet konağında askerler saçı sakalı birbirine karışmış bir adamı tutuyorlardı. Babama gidip bunu anlattım. Babam bana, 'O kişi Seyit Rıza. Asmaya götürüyorlar' dedi. Sonra İstanbul'a geldim ve diplomalı gazeteci oldum'

Gazeteci- yazar Abdullah Işıklar, gazeteciliğe 4 yaşında başladığını belirterek, 'Memleketim Arapgir'de gördüklerimi aileme haber verirdim. Hükümet konağında askerler saçı sakalı birbirine karışmış bir adamı tutuyorlardı. Babama gidip bunu anlattım. Babam bana, 'O kişi Seyit Rıza. Asmaya götürüyorlar' dedi. Sonra İstanbul'a geldim ve diplomalı gazeteci oldum.' dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü ve Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi, 'Babıali’de Bir Arif: Abdullah Işıklar' özel etkinliği düzenledi.

Sultanahmet'teki Kızlarağası Mehmed Ağa Medresesi’nde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, 'Abdullah Işıklar'ın Cağaloğlu'nda ayrı bir yeri var. Yaşadıklarıyla bu ülkeye değer katan bir büyüğümüz. Yakın dönemin büyükleri hakkında hatıralarını anlattığı bir kitap yayınlandı. Kitapta olduğu gibi burada anlatılacakları da yakın tarihimize ışık tutacak.' dedi.

Muzaffer Doğan'ın yöneticiliğini yaptığı etkinlikte konuşan Işıklar, 'Müslüman diğergamdır. Bugün buradakiler bunu gösteriyor. Gazeteciliğe 4 yaşında başladım. Memleketim Arapgir'de gördüklerimi aileme haber verirdim. Hükümet konağında askerler saçı sakalı birbirine karışmış bir adamı tutuyorlardı. Babama gidip bunu anlattım. Babam bana, 'O kişi Seyit Rıza. Asmaya götürüyorlar' dedi. Sonra İstanbul'a geldim ve diplomalı gazeteci oldum.' diye konuştu.

Arapgir'deyken birçok gazete ve dergiye yazı gönderdiğini dile getiren Işıklar, 'İstanbul'da İktisat Fakültesi Gazetecilik Bölümünü bitirdim. Büyük Doğu dergisinde muhabir olarak çalıştım. Daha sonra Yeni Sabah’ta çalıştım ve 1950’li yılların sonlarına kadar Fetih gazetesini çıkardım.' ifadesini kullandı.

Işıklar, ezanın Türkçe okunduğu dönemleri yaşadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

'Osman Yüksel Serdengeçti, Necip Fazıl, Mehmed Zahid Kotku, Süleyman Hilmi Tunahan, Nureddin Topçu, Sezai Karakoç ve Said Nursi gibi isimleri yakından tanıdım. Birbirlerine hürmet ediyorlardı. Hiçbiri diğeri hakkında kötü bir söz söylemedi. Bu büyükler bizim için önemli örneklerdir.'

Etkinlikte, Mustafa Özdamar, Memduh Cumhur, Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, Mustafa Akkoca ve İlhami Kaya da Abdullah Işıklar hakkında anılarını dinleyicilerle paylaştı.

Etkinlik kapsamında Recep Arslan’ın kaleme aldığı 'Gazeteci Abdullah Işıklar Tanıdı, Dinledi, Anlattı / 1937-2017 Yılları Arasında Türkiye’yi Aydınlatanlar' adlı kitap katılımcılara dağıtıldı.

Kaynak: AA