Başbakan Yardımcısı Kaynak, Ağrı'da Açıklaması (1)

'AK Parti bütün bu işlerde yol haritasını ta reisinin, liderinin İstanbul il başkanı iken 1992'de yazdığı raporlardan almıştır. Bizim bu coğrafyadaki kardeşlerimiz uzun yıllar Reis'in yanında olmuştur. Ben tekrar 16 Nisan'da o kardeşliğin, o dayanışmanın, o kuvvetin tekrar Ağrı Dağı kadar o yüce dayanışmanın ayağa kalkacağına inanıyorum' 'TSK'da başörtülü subayın, astsubayın çalışmasının önü açılmıştır. Yani bizim askerimiz TSK'nın başkomutanı olan cumhurbaşkanının eşi başörtülüyse selam durmazdan kendi komutanı başörtülüyse artık şerefle, onurla başı dik olarak selam duracaktır'

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Anayasa değişikliğine ilişkin halk oylamasına değinerek, 'AK Parti bütün bu işlerde yol haritasını ta reisinin, liderinin İstanbul il başkanı iken 1992'de yazdığı raporlardan almıştır. Bizim bu coğrafyadaki kardeşlerimiz uzun yıllar Reis'in yanında olmuştur. Ben tekrar 16 Nisan'da o kardeşliğin, o dayanışmanın, o kuvvetin tekrar Ağrı Dağı kadar o yüce dayanışmanın ayağa kalkacağına inanıyorum.' dedi.

Kaynak, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Ağrı'daki Ahmed-i Hani Havalimanı'nda Ağrı Valisi Musa Işın, AK Parti Ağrı Milletvekili Cesim Gökçe, İl Jandarma Komutanı Albay Coşkun Sel, İl Emniyet Müdürü Kenan Yıldız, AK Parti Ağrı İl Başkanı Kemal Atmaca ve diğer ilgililerce karşılandı.

Ardından AK Parti İl Başkanlığınca sandık kurulu üyeleri ve mahalle temsilcileriyle düzenlenen toplantıya katılmak üzere bir düğün salonuna gelen Kaynak, girişte evlenmek için kendisinden yardım isteyen Mehmet Kaplan'a düğün masrafları için 20 bin lira sözünü verdi.

Kaynak, toplantıda yaptığı konuşmada, İçişleri Bakanlığınca Ağrı Belediyesine görevlendirme yapıldığını anımsatarak, kente yapılacak yatırımlara destek olacağını ifade etti.

1989-99 arasında çok genç yaşta Kahramanmaraş Belediyesine Refah Partisi'nden Belediye Meclisi üyesi seçildiğini belirten Kaynak, 10 yıl belediye başkan yardımcılığı yaptığını anlattı.

Kaynak, söz konusu dönemde sosyal belediyecilik geleneğini geliştirdiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

'1994'te Refah Partisi biri Ağrı olmak üzere 29 ilin belediyesini kazanmıştı. Liderimiz, reisimiz Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olmuştu. Anadolu coğrafyası doğusuyla batısıyla, büyükşehriyle küçük nüfusa sahip şehriyle büyük bir coğrafyası Refah Partili belediyelere emanet edilmişti. Gelinen nokta, aslında AK Parti iktidarının müjdeleyicisi olan o belediyelerin hizmet aşkı ve gayretidir. O belediyeler asla sadece yolla, suyla, çöple uğraşmadılar. O belediyeler Türkiye'de sosyal belediyecilik geleneğini, akımını geliştirdiler. O belediyeler sadece kendi şehirlerini değil ülkenin sorunlarıyla da hemhal oldular.'

Erdoğan'ın Refah Partisi'nin İstanbul İl Başkanı olduğu 1992'de Kürt meselesini ve Doğu meselesini rapor haline getirdiğini dile getiren Kaynak, söz konusu raporun bu meselenin nasıl çözüleceğini ortaya koyduğuna işaret etti.

Kaynak, insanların birbirine üstünlüğü olmadığını, insanlara eşit davranıp eşit hizmet etmek gerektiğini anlatarak, 'Biz Allah'ın yarattığı bütün mahlukatı onun yeryüzündeki bir ayeti olarak görürüz. Allah'ın yarattığı en değerli, en şerefli varlık olarak insanı biliriz, insanın da dilini, ırkını, cinsini, rengini asla tartışma konusu yapmayız.' ifadesini kullandı.

Doğu ve Güneydoğu'da insanların uzun süre Olağanüstü Hal'i (OHA) yaşadığına işaret eden Kaynak, şöyle devam etti:

'AK Parti'nin ilk icraatı o bölgede uygulanan OHAL'i kaldırmak olmuştur. AK Parti 2002'den itibaren milletin desteğini almıştır. 363 milletvekili olan AK Parti 2002'den itibaren bu politikalarını gerçekleştirmek istediğinde sürekli bir engel ile takozla karşılaşmıştır. Hatırlayın daha yeni iktidar olmuş bir partinin önünde adını bile saymaya artık usanacağımız kadar Sarıkız, Ayışığı, Ergenekon, Yakamoz gibi darbe planları vardı. AK Parti 2007'de tekrar Meclise yüzde 47'ye aşkın oyla geldi. 338 milletvekili çıkarttığında aslında bir erken seçim yapmak zorunda kalmıştı. Niye? Arkadaşlar bakın Türkiye Cumhuriyeti Anayasası 1961'de hazırlanmıştı. Ama cumhurbaşkanı seçim usulü 1924 Anayasası'nda da aynıydı. Cumhurbaşkanı TBMM tarafından seçilecekti ve ilk turda üçte iki sonraki turda salt çoğunluğu alan yani Meclisin yarısından bir fazlasının oyunu alan kişi cumhurbaşkanı seçilecekti.'

- TSK'daki başörtüsü yasağının kalkması

Kaynak, söz konusu dönemde 27 Nisan'da Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) e-muhtırası ile uyandıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

'Biz ne gördük, Türkiye o sabaha nasıl uyandı, TSK'nın, bizim ordumuzun bir e-muhtırası ile uyandık. Ne diyordu bizim askerimiz, 'Cumhurbaşkanı TSK'nın başkomutanıdır. Bizim askerimiz eşi baş örtülü bir başkomutana selam durmaz' diyordu. O tarih Mevlit Kandili civarındaydı. O tarihte çocuklarımızın Şanlıurfa'da, başka yerde başörtülü kıyafetlerle ilahiler, kasideler okuması suç delilleri arasında sayılıyordu. Emir olunduğumuz gibi dosdoğru olursak, istikametten sapmazsak, bakın 2007'nin 27 Nisan'ın'dan 10 sene sonra artık TSK'da başörtülü subayın, astsubayın çalışmasının önü açılmıştır. Yani bizim askerimiz TSK'nın başkomutanı olan cumhurbaşkanının eşi başörtülüyse selam durmazdan kendi komutanı başörtülüyse artık şerefle, onurla başı dik olarak selam duracaktır.'

AK Parti'nin önce kardeşlerinin yıllarca reddedilmiş kimliğinin yıllarca asimilasyona tutulmasını reddettiğini belirten Kaynak, 'Ben İstanbul Hukuk Fakültesi mezunuyum. 12 Eylül ihtilal döneminde okudum. Eminönü’ne giderdik, İbrahim Tatlıses'in Kürtçe kasetini isterdik. Yani benzetmek gibi olmasın adeta eroin veriyormuş gibi tezgahın altında gizli saklı Kürtçe bir kaseti bize verirdi. Bizim buna hakkımız var mı, bizim kimsenin çocuğuna hangi ismi koymasına, belirlememize, işaret etmemize hakkımız var mı, bizim anasından doğduğu, anasından öğrendiği dili yasaklamaya hakkımız var mı? Değerli kardeşlerim bakın empati yaparsak olmadığını hepimiz biliyoruz.' dedi.

Kaynak, geçmişte yüzde 47 oy almış, Mecliste 338 milletvekili çıkarmış AK Parti'ye kapatma davası açıldığını anımsatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Neden? İnsanların istediği kılık kıyafetle üniversite okumasının önünü açacak bir Anayasa değişikliği yaptığı için. 411 milletvekilinden biri de bu kardeşinizdi. 411 milletvekili bir anayasa değişikliğine imza attı. Ertesi gün biz kocaman manşetler gördük. Şimdi 'karargah rahatsız' manşetini görüyoruz. O zaman da kocaman manşet gördük. '411 el kaosa kalktı' manşeti. Milletin seçtiği 550 milletvekilinin 411'inin oyuyla Anayasa'da yapılan değişiklik Anayasa Mahkemesince iptal edildi. Aslında Anayasa Mahkemesinin Anayasa değişikliklerini iptal etme yetkisi yok. Bir yandan da AK Parti'ye kapatılma davası açıldı. Bütün bunları birlikte yaşadık.'

- Halk oylaması

Kaynak, bütün bu olumsuzlukları düzeltmenin yanı sıra birçok hizmete imza attıklarını söyleyerek, yapılan hizmetlere değindi.

Bu hizmetleri yaparken samimi olduklarını dile getiren Kaynak, halk oylamasına değinerek, 'AK Parti bütün bu işlerde yol haritasını ta reisinin, liderinin İstanbul il başkanı iken 1992'de yazdığı raporlardan almıştır. Bizim bu coğrafyadaki kardeşlerimiz uzun yıllar Reis'in yanında olmuştur. Ben tekrar 16 Nisan'da o kardeşliğin, o dayanışmanın, o kuvvetin tekrar Ağrı Dağı kadar o yüce dayanışmanın ayağa kalkacağına inanıyorum.' şeklinde konuştu.

(Sürecek)

Kaynak: AA