Tunus'ta Eğitim Bakanı Karşıtı Gösteri

Öğretmenler Eğitim Bakanlığı önünde düzenledikleri gösteride Bakan Cellul'un görevden alınmasını istedi.

Tunus'ta Eğitim Bakanlığı önünde toplanan binlerce öğretmen, Bakan Naci Cellul'un görevden alınmasını istedi.

Başkent Tunus'ta önce Eğitim Bakanlığı önünde Temel Eğitim Sendikası önderliğinde toplanan öğretmenler, gösterilerini Kasaba Meydanı'ndaki başbakanlık binası önünde sürdürdü.

Bakanın eğitim alanındaki uygulamalarına karşı çıkan öğretmenler, Cellul karşıtı pankartlar taşıyarak, bakan aleyhinde sloganlar attı.

Temel Eğitim Sendikası Genel Sekreteri Mesturi Kammudi, gösteride yaptığı konuşmada 'Naci Celull'un Eğitim Bakanlığı'nın başında yeri yoktur.' dedi.

Hükümet binasına ulaşan göstericiler, hükümetin eğitimin yanı sıra birçok alandaki politikalarını da eleştirdi.

Protestoya katılan sendikacılar, hükümetin eğitim alanının yanı sıra bankalara yönelik ve devlet kurumlarında yapmaya çalıştığı özelleştirme çalışmalarının da kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

Eğitim Bakanlığı Nisan 2015'te ülkede eğitimin ıslahı için stratejiler belirlemek üzere eğitimci uzmanlar, ebeveynler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan gruplarla yürüttüğü istişarelerle eğitimde ulusal hamle çalışmaları başlatmıştı.

İstişarelerin sonunda Eğtim Bakanlığı, Tunus Genel İşçi Sendikaları ve İnsan Hakları Arap Enstitüsü gibi sivil toplum kuruluşlarından oluşan ortak komisyon kurulmuştu. Başta Temel Eğitim Sendikası olmak üzere çok sayıda eğitimci kurulan ortak komisyonun bir tarafa itildiğini eğitimde ıslah sürecinin bakanlık tarafından tek taraflı kararlarla yürütüldüğünü iddia ediyor.

Geçen cumartesi günü Başbakan Yusuf Şahid tarafından ilan edilen kısmi kabine değişikliğinde Eğitim Bakanı Naci Cellul'a dokunulmamıştı.

Resmi verilere göre, Tunus'ta ilk ve orta öğretim seviyesinde 6 bin 70 devlet okulu bulunuyor, bu okullarda da toplam 142 bin 260 öğretmen görev yapıyor.

Kaynak: AA