Malkara'da Çiftçi Eğitimi

Malkara ilçesinde, tarımsal üretimde yoğun kullanım döneminin yaklaşması nedeniyle çiftçiye nitrat gübre kullanımı ve diğer konularda bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Malkara Ticaret Borsası toplantı salonunda yapılan toplantıya, Malkara ilçe GıdaTarım ve Hayvancılık Müdürü Cengizhan Erbaş, Malkara ZiraatOdası, Malkara Yağlı Tohumlar Kooperatifi, TarımKredi Kooperatifi personelleri ile gübre satan firmalar, Mahalle muhtarları veçiftçiler katıldı.

Tekirdağ İl GıdaTarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli Eşref Duyu, toplantıda yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

'Tarımsal üretimde yoğunkullanım döneminin yaklaşması nedeniyle çiftçilerin bu gübrelere olan ihtiyacınıkarşılamak üzere Bakanlık talimatıyla yeniden düzenleme yapıldı. Bu düzenlemekapsamında Amonyum Nitrat (33 AN) gübresinin tarımsal kullanımı tamamenyasaklanmış olup, yedieminde tutulmaya devam edecektir. Tarım dışı sevklerBakanlık iznine tabi olmaya devam edecektir. Potasyum Nitrat ve Sodyum Nitratgübrelerinin satışı serbest bırakılmış olup, yedieminleri kaldırılacaktır.Nitrat Azotu içeren kimyevi gübrelerin satışı üretici/ithalatçı firmalardandağıtıcılara sevk işlemi ve dağıtıcılardan çiftçilere sevk işlemi talimatçerçevesinde yürütülecek. Kalsiyum Amonyum Nitrat (yüzde 26 CAN ve yüzde 21 CAN) gübrelerinin sevk ve çiftçiyesatış işlemi kontrollü bir şekilde yapılacak ve yüzde 26 CAN gübresindekiyedieminler kaldırılacak.'

Nitratlı gübre kullanımında ilçe Gıda Tarım veHayvancılık Müdürlüklerinin koordinasyonunda tarlaya gübre atılmasındakontrollerin sağlanması hususuna Tarım Kredi Kooperatifleri, PANKO birlik,Trakya Birlik Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri, Ziraat OdasıBaşkanlıkları Mürefte Zeytin Yağlı Tarım Satış Kooperatifi, Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği personelleri ilemuhtarlar ve azalar gübrelerin uygulanmasında görevlendirildiği belirtildi.

Kaynak: AA